Çocuğa Yapılan Psikolojik Şiddet Yıllarca Sürüyor
İngiltere’de yapılan bir araştırma, çocukken akranları tarafından psikolojik şiddete maruz kalan kişilerin, 40 yıl sonra bile bunun acısını çektiğine işaret ediyor.
King’s College’ta yapılan araştırma, çocuklara alaycı yaklaşım ve zorba tavırların etkisinin yıllarca sürdüğünü gösteriyor. Araştırmada, çocukken psikolojik şiddet görenlerin, depresyon ve kaygıya eğilimlerinin arttığı gözlemlendi. Ayrıca bu kişilerin 50’li yaşlarında hayat kalitelerinin akranlarına göre düşük olduğu ortaya kondu. Söz konusu psikolojik şiddetle, akranlar arasındaki zorbaca, alaycı ve aşağılayıcı tavırlar kast ediliyor. Psikolojik şiddet karşıtı örgütler, bu şekilde şiddete maruz kalan kişilerin uzun süreli bir desteğe ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.
Araştırma yıllarca sürdü
Araştırma kapsamında 1958 yılında doğan 7,771 çocuk, 7 yaşından 50 yaşına kadar incelendi.
Çocuklar 7 ve 11 yaşındayken, aileleriyle görüşüldü. Çocukların akranları tarafından psikolojik şiddete uğrayıp uğramadığı soruldu.
Görüşülen çocukların yüzde 25’inin psikolojik şiddete maruz kaldığı, yüzde 15’inin ise sürekli psikolojik şiddet gördüğü ortaya çıktı.
Çocuklar büyüyüp 23 yaşına ve 50 yaşına geldiklerinde, araştırmacılarla yeniden görüştüler. Kendilerine psikoloji ve sağlık testleri yapıldı.
Yapılan testler, çocukken akranları tarafından zorbaca ve alaycı tavırlara maruz kalanların hem fiziksel hem de psikolojik sağlığının daha kötü, zihinsel yeteneklerinin de daha düşük olduğunu gösterdi.
Yine psikolojik şiddete maruz kalan kişilerde depresyona ve intihar düşüncesine daha sıklıkla rastlandı.
Ekonomik sonuçları da var
Araştırmada, bu kişilerin eğitime daha kısa süre devam ettikleri, işsizlik veya düşük maaş gibi sorunlar yaşadığı da belirtildi.
Ruhsal sağlıkları bozuk çocuklar ve gençlere yardım eden “Young Minds” (Genç Beyinler) adlı örgütten Lucie Russell, bu araştırmayla akranlar arası psikolojik şiddetin kalıcı etkilerinin ortaya konduğunu söyledi.
Russell, “Psikolojik şiddet, buna maruz kalan genç insanlar için travmatik ve üzücü sonuçlar doğuruyor. Bu araştırmayla ortaya konduğu gibi, uzun sürede ise psikolojik hasara sebep olabiliyor” diyor.
Kategori: Çocuk Psikolojisi, Genel, Haberler
Sosyal Medya