Çocuğa Anne Babanın Farklı Davranması

21 Mart 2014 Devamı

Çocuğa Anne Babanın Farklı Davranması, Çocukları Nasıl Yetiştirmeliyiz? Ergenlik Yaşına Kadar Çocuklara Nasıl Davranmalı? Ebeveyn Çocuk İlişkisinde Tutarlılık, Ebeveyn Çocuk İlişkisi

Psikiyatrist Prof.Dr.Özkan Pektaş anlatıyor…

 

Annelik demek çocuğunun her türlü gereksinimini yerine getirmek demektir. Heleki belirli yaşlar içinde bu yaşlarda mümkün olduğunca daha bağımsızlaşması, çocuk çok kötü bir semte mi gidecek, arkadaşının evine mi gidecek 16 yaşında ama gitmesi de lazım korktuğumuzu hissettirmeden çocuğumuzun oraya gitmesini sağlamalıyız. Yani risk almak mecburiyetindeyiz. Tertemiz avucumuz içinde bir kafes içinde insan yetiştiremeyiz. Böyle yetiştirenler var, 35 yaşında getiriyorlar bana bu adamcağız kaldı bizim evde hiçbir yere gitmiyor bizi bırakmıyor anne olsun baba olsun bizimle yatmak istiyor. Çünkü ileride de böyle bir tablo bekliyor.

İnsan kirlendikçe adam oluyor. Sokağa çıktıkça insan oluyorsunuz. Bir şeyleri yaşadıkça tecrübe kazanıyorsunuz. Yoksa çok güvenli bir ortamda ne grip oluyoruz, ne hasta oluyoruz hiçbir şey olmuyoruz, tertemiz bakılıyoruz sonra ne oluyor en ufak bir travmada inanılmaz derecede büyük ağır hastalıklar başlıyor. Mesela erkeği denediğimiz yer askerlik. Sevgili anne babadan koparıyoruz, koyuyoruz karargahın içine hadi bakalım nöbet tut diyoruz. 06.30’da uyan diyoruz görevini yerine getir . Erkek sınav veriyor burada hastalık patlıyor. Bir kadın içinde benim tatlı cicim kızım derken onu alıyoruz bir adamla evlendiriyoruz hadi bu sefer ev işleri yap. İşte buralar insanların test edildiği yerler. Bu test edildiği yerlere hazır olabilmesi için gerçekten kişilerin kirlenmesi gerekiyor.

Çocukları sisteme verdik sistemin içindeler yani öğretmenleri ile iletişim içindeler, derslere sınavlara giriyorlar, tatilleri geliyor. Mesela şimdi dikkat edin, benim zamanımda biz tatile girdiğimiz zaman biran önce okul açılsın isterdik. Şimdi hiçbir çocuk okul açılsın istemiyor. Ama okul açılınca oradaki programa uyuyorlar. Bu programa uyarken çocuğun sosyal hayatı da başlıyor. Bu sosyal yaşamın başlaması ile birlikte aradaki iletişime de anne babanın çok fazla girmemesi ama girmediğiniz müddetçe çocuk gelir anlatır. Bir kız çocuğu kız arkadaşı için inanılmaz güzel duygular besler. Çok severler onlara çok bayılırlar arkadaşını anlatır. Bunu anlattığı zaman siz bir anne baba olarak onu terslerseniz o kadar çok ağırına gider ki bir erkek çocuk için de öyle.

İletişimde anne baba arasında sıkıntılar varsa çocuk bunu hisseder. Hissettikçe rahatsız olur, rahatsız oldukça da kendini anne babadan çekmeye başlar. Bunları anne babanın sorunuymuş gibi görmeye başlar. Hele 17-18’li yaşlarda. Ergenler geliyor mesela benim umurumda değil diyor. Annem ve babam hiç anlaşamıyor diyor. Ama bazıları da çok hassas olabiliyor. Ya boşanırlarsa, aralarındaki iletişim biterse ben ne yaparım? Bir çocuk için en büyük korku boşanmalarda evini kaybedeceği korkusudur.

Anne Baba Olmak hakkında tüm merak ettiklerinizi buradan öğrenebilirsiniz…

 

Kategori: Soru-Cevap