Bu Yiyecekler Süper!
Günümüzde birçok hastalık büyük oranda yanlış beslenme yüzünden ortaya çıkıyor.
Bazı gıdaların dokulara hasar veren serbest oksijen radikallerinin etkilerini baskılayarak hastalık oluşmasını engellediğini söyleyen uzmanlar, Bu gıdalara fonksiyonel gıdalar ya da süper gıdalar diyoruz. Diğerlerine oranla daha fazla antioksidan ve polifenol içeren bu yiyeceklerin, yeterli oranda tüketilmesi durumunda kalp-damar hastalıkları, tansiyon, diyabet ve kanser gelişimini önlediği kanıtlanmıştır. Margarin gibi doymuş yağları ve işlenmiş gıdaları sık tüketmek, sebze ve meyveyi az yemek, tek çeşit beslenmek, rafine şeker kullanmak, aşırı karbonhidratlı yiyeceklerle beslenmek ve hareketsiz kalmak kanser, diyabet ve kalp hastalıklarına davetiye çıkarmaktır.
BROKOLİ AİLESİ KANSERDEN KORUYOR
brokoli: Brokolinin içindeki glucosinolat adı verilen bir madde, karaciğerdeki bazı enzimleri aktif hale getirerek vücuttaki toksinleri ortadan kaldırır. Bu yolla kolon, meme, tiroid ve prostat kanserinden koruduğu ortaya konmuştur. Brokoli ile aynı aileden olan kabak, karnabahar ve brüksel lahanası da kansere karşı koruyucudur. Brokoli ayrıca kalsiyum, manganez, potasyum, magnezyum, fosfor, B2 vitamini, B6 folat, karatenoid, K vitamini ve C vitamini de içermektedir. Çiğ veya pişmiş olarak günde yarım su bardağı yenmesi önerilir. Brokoli filizlerinin kanser korumasında daha etkin olduğu kanıtlanmıştır.
SARIMSAK: Sarımsak yiyenlerde mide kanserinin daha az görüldüğü saptanmıştır. Sarımsak kan kolesterol düzeyini %4-6, tansiyonu da 1-2 mmHg civarında düşürmektedir. Ayrıca son yapılan çalışmalar sarımsağın fiziksel kapasiteyi artırdığını ve yorgunluğa iyi geldiğini de ortaya koymuştur.
DOĞAL İLAÇ ZEYTİNYAĞI
ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI: Hem zeytin hem de zeytinyağı tam bir ilaçtır. Zeytinyağı içinde bulunan tekli doymamış yağ asitleri ve polifenoller sayesinde kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyucu etki yapar. En faydalı olanı rafine edilmemiş halidir. Yapılan çalışmalar günde 25 ml (2 yemek kaşığı) zeytinyağı kullananların kolesterollerinin düştüğünü, kalbi ve damarları koruyan iyi kolesterollerinin yükseldiğini ortaya koymuştur. FDA (Amerikan Gıda İlaç Teşkilatı) da günde 2 yemek kaşığı zeytinyağı yiyen kişilerde koroner kalp hastalığı riskinin azaldığını bildirmektedir. Zeytin ağacının yapraklarının da antibiyotiklere cevap vermeyen enfeksiyonlara karşı etkili olduğu ortaya konmuştur.
KIRMIZI SAĞLIK
domates: Domates yiyenlerde prostat kanseri, akciğer ve mide kanserinin daha az görüldüğü ve bunun domatesin içeriğindeki likopen sayesinde olduğu ortaya konmuştur. Salçada likopen daha fazladır.
ISPANAK: Ispanak ve kabakta bulunan luteinin göz sağlığı üzerinde etkili olduğu ve ışığın zararlı etkisini önlediği ispatlanmıştır. Luteinli gıdaları fazla alanlarda yaşa bağlı sarı nokta hastalığı veya katarakt daha az görülmektedir.
BÖĞÜRTLEN: İçeriğindeki tannin maddesi dolayısıyla idrar yolu iltihapları ve ağız içi iltihaplardan korumaktadır. Özellikle diyabetlilerin yemesi önerilmektedir.
NAR: Nar ve nar suyu damar sertliğinin önlenmesi, geri çevrilmesi, prostat kanserinin önlenmesi ve geriletilmesinde etkilidir. Ayrıca meme, bağırsak ve akciğer kanseri hücrelerinin büyümesini de önlemektedir.
Bu protein zayıflatıyor
Sporcu beslenmesinde ve yaşlılıkta: Atletler ve diğer sporcular yüksek düzeydeki protein ihtiyaçlarını whey proteini ile karşılayabilirler. Yaşlılarda oluşan kas erimesinin de önüne geçer.
Kilo vermede: Vücut bu proetinleri yakmak için daha çok enerji harcar. İçinde yağ ve karbonhidrat olmadığından düşük glisemik indeksli diyet için faydalıdır. Ayrıca iştah baskılayan bazı hormonları da artırarak fazla yemeyi engeller.
Kalp ve damar sağlığında: Tansiyon ve kolesterolü düşürerek kalp sağlığını korumaktadır.
Kanser hastalarında: Kemoterapi ve radyoterapi sebebiyle, iştahsızlık, kusma, bulantı problemi yaşayan kanser hastalarının protein eksikliğini de tamamlar.
Çay kanserden, kalp krizinden koruyor
Çay bitkisi fabrikada gördüğü işleme göre yeşil, beyaz ve siyah çay olarak piyasaya sunulmaktadır. Çayın içindeki flor, manganez ve kateşin sağlık için çok faydalıdır. Yapılan çalışmalar yeşil çayın metabolizma hızını %3-4 artırarak kilo vermeye yardımcı olduğunu ve kansere karşı da etkili olduğunu göstermiştir. Günde 700 ml çay içenlerde kalp krizi riskinin %11 azaldığını ayrıca osteporoz ve kemik kırığı riskinin de düştüğünü göstermiştir. En faydalı olan çay içinde diğerlerine oranla daha fazla kateşin barındıran beyaz çaydır.
Bitter çikolatayı tercih edin
Siyah çikolata içindeki kakao ne kadar yüksekse kalp için o kadar faydalıdır.
Haftada en az 5 defa bir avuç ceviz
Düzenli olarak haftada en az 5 defa ceviz ya da badem tüketenlerde koroner kalp hastalığının ve kalp krizinden ölümün %48 oranında daha az görüldüğü gösterilmiştir. Klinik çalışmalar, badem yiyenlerde kötü kolesterolün %6-15 oranında düştüğünü göstermektedir. Omega-3 yağ asitleri içeren ceviz de kalp krizinden ve ritim bozukluklarından korumaktadır. İçinde bulunan folat, E vitamini ve potasyum da kalp hastalığına karşı koruyucudur. Ayrıca badem yiyenlerde diyabet hastalığının görülme sıklığının daha az olduğu bildirilmektedir.
MUTFAKTA SAKLANAN SAĞLIK
Süper gıdalar yüksek miktarda vitamin, mineral ve antioksidan içerdikleri için yeterli miktarda tüketildiklerinde ‘doğal ilaç” vazifesini görüyorlar. Kalorisi yüksek olmadığından, kilo yapmayan bu yiyecekleri istediğiniz kadar tüketebilirsiniz.
Kategori: Beslenme, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya