Bozulmuş Gebeliğin Tanısı Nasıl Konur?
12 haftalıktan ( gebeliğin ilk 3 ayında) değişik sebeplerden dolayı embriyonun anne karnında ölmesi ve/veya gebelik kesesinin sağlıksız bir şekilde yapı değiştirmesine “Bozulmuş Gebelik” denmektedir.
Sıklıkla gebelik kesesinin düzensiz olarak izlendiği durumlarda bu tanı konur. Normalde yuvarlak ve düzgün olması gereken gebelik kesesi düşükten hemen önceki dönemde olduğu gibi düzensiz hale gelebilir ve yine sıklıkla kesenin etrafında az miktarda kan birikimi olur, yapısı bozulur, ve bebeğin kalp atışları izlenemez. Gebelik belirtileri azalmakta veya kaybolmaktadır.
Bozulmuş Gebeliğin Tanısı Nasıl Konur?
Ultrasonografinin yaygın kullanımı, fetal yaşam teşhisini önemli ölçüde kolaylaştırmıştır.Bebeğin yaşadığının kanıtları, fetal kalp atımlarının doppler dediğimiz cihaz ile duyulması veya ultrasonografi aleti ile gözlenmesidir.Ultrasonografi ile bebeğin kalp atımları genellikle 6.cı gebelik haftalarında gözlenebilmektedi. Hamileliğin erken dönemlerinde fetal ölüme hamilelik belirtilerinin çoğunun gerilemesi ve rahimin büyümemesi eşlik eder.Ancak fetal ölümün esas tesbiti ultrasonografi ile olur.Buna karşılık hamileliğin çok erken evresinde, tek bir ultrasonografi ile inceleme , embriyonik ölümün kesin teşhisinde yetersiz kalabilir.Örneğin, içinde embriyo bulunmayan bir gebelik kesesi ,boş bir kesenin belirtisi olabileceği gibi, sanıldığından daha geç evredeki gebeliğin görüntüsü olabilir.Bu durumda 1 hafta sonra tekrarlanacak inceleme, bu iki durumun ayırt edilmesine yarar.Sağlıklı gelişmeyen hamileliklerde çoğu zaman bekleme süresine gerek kalmadan, kanama ile birlikte düşük başlayabilir.
Sosyal Medya