Boşanma Döneminde Çocuğa Nasıl Davranmalı?
Özellikle sosyokültürel seviyenin arttığı bölgelerde boşanmalarda bir artış olduğunu görüyoruz. Ama tüm Türkiye’de böyle bir durum yok.
Bir çocuk için ilk 10 yaşa kadar en ağır travma ne olabilir anne kaybıdır. Ondan sonrada anne ve babanın ayrılmasıdır. Şimdi anne ve baba ayrıldığı andan itibaren çocuk ebeveynden bir tanesini kaybetti. Bunun sıkıntılarını yaşamaya başlıyor. Biz ilk 10 yaşa kadar anne babaların boşanmamalarını öğütlüyoruz. Bunun çok tehlikeli olabileceğini söylüyoruz. Daha sonrasında eğer tüm bunlara rağmen boşanma söz konusu olacaksa çocuğun iki tane önemli sıkıntısı oluyor…
1. Annem ve babam benim yüzümden mi boşanıyor? Ben mi onları boşanmaya mecbur ettim?
2. Babam gitti evden annem de mi gidecek? Çocuğa kalesinin neresi olduğunu söylememiz lazım.
Çocuklar düzenlerine çok bağlıdırlar. Bir şeyler değişsin hiç istemezler. Yani bu koltuk hep orada dursun, yemeklerini hep aynı kaşıkla yesinler, değişimi sevmezler. Gerçi insan da biraz öyle. O yüzden evlilikte çocuk yapılmasını öneririz çünkü evlilikte bir düzen vardır sıkıcı bir düzen. Sabah kalkıp boza içmezsiniz. Çayınızla beraber kahvaltınızı yaparsınız.
O yüzden bu düzene çocuğu inandırmak, düzeninin değişmeyeceğini bu evde kalacağını onun dışında annenin hep onun yanında olacağını, babasının da onu göreceğini ve boşanma sebeplerinin asla çocuklarının olmadığını inandırmak gerekiyor. Yoksa böyle yemeklere çıkalım orada açıklayalım bu durumu, beraber yaz tatilleri, kış tatilleri yapalım bunu da yapmamak lazım. Anne baba ayrıldıysa çocukta ayrıldığını hissetmeli. Samimi olmak ve çok dürüst olmamak gerekiyor. Boşanma sebebimiz şudur şudur diye anlatmamıza hiç gerek yoktur. Çocuğu bir şekilde o güvene alıştırmak, senin yerin annenin yanı, annen hiçbir yere gitmeyecek ve bu evde kalacaksın.
Zaten medeni kanunumuz da çok çok nadirdir velayetin babaya verilsin. Annenindir çocuğun her zaman belirli bir takım ağır psikiyatrik hastalıklar dışında.
Kategori: Çocuk Psikolojisi, Genel, Haberler
Sosyal Medya