Boşanma Çocuklara Nasıl Söylenmeli?
Bir boşanma kararı almak ve uygulamak yeterince zor bir iştir. Ama bu konuda bizi daha da korkutan bu haberi çocuklara verme düşüncesidir . Böyle üzücü bir haberi çocuğa vermek zorunda olmak çok cesaret kırıcıdır ve çocukların nasıl tepki vereceğini tahmin etmek imkansızdır.
Boşanma hakkında çocuklarla konuşmak kolay değildir. Ama herkes için daha az stresli hale getirmek için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. İşte bazı ipuçları:
- Bu kararı verdikten sonra en kısa zaman içinde çocuğunuzla konuşun. Konuşmayı ertelemek sadece sıkıntıyı arttırmak için daha fazla zaman demektir ve çocuklar bu süreçte size olan güvenlerini kaybedebilir. Çünkü siz çocuğunuza bu durumu hissettirmemeye çalışsanız bile o bir şeylerin yolunda gitmediğini anlayacak ve kafasında bazı senaryolar kurgulayacaktır.Bu senaryolar bir boşanmadan daha kötü senaryolar olabilir.Bilinmez bir şeyden endişelenmek ne olduğunu bildiğimiz bir durumdan endişelenmekten daha kötüdür.
- Mümkünse boşanma kararını çocuklara anlatırken her iki eş de mevcut olmalıdır. Aksi takdirde çocuklar kararın tek taraflı olduğunu veya eksik ebeveynin onları umursamadığını düşünebilirler. Bu kararı birlikte onlara bildirmek boşanmadan sonra da anne baba olarak onun yanında olabileceğinizin bir göstergesidir.
- Çocuğunuza bu açıklamayı yaparken onun tanıdığı ve rahat hissedebileceği bir ortam seçin.Zamanı onun normal aktivitelerine engel olmayacak şekilde ayarlayın. Onları bu konu ile ilgili rahatça soru sorabilmeleri ve duygularını ifade edebilmeleri için yüreklendirin.
- Birden fazla çocuğunuz varsa bu kararı hepsine aynı anda bildirin. Bunu yapmazsanız kesinlikle size karşı kızgınlık duyguları olacaktır. Çocuklarınızın yaşları yakın olmasa bile bu konuyu aynı anda duymak onların hakkıdır.Daha sonra yaşalarına uygun açıklamalar yapmak üzere onlarla ayrı ayrı daha uzun konuşmalar yapabilirsiniz.
- Küçük çocukların boşanmanın ne anlama geldiğini anlaması olası değildir. Mümkün olan en basit terimlerle açıklamalıyız. Sizin ve eşinizin artık aynı evlerde yaşamayacağınızı ama onları ayrı ayrı göreceğinizi , her ikinizinde onları sevdiğinizi ve hep seveceğinizi açıklayın.
- Diğer ebeveyni suçlamamaktan ya da kendinizi savunmaktan kaçının. Bu kimin haklı ve kimin haksız olduğuna karar vermek için yapılan bir açıklama değil neler olup bittiği hakkında çocuklara bilgi verme zamanıdır.
- Öfkenizi veya acınızı ifade etmekten kaçının.Ancak üzüntünüzü ifade etmekten çekinmeyin ve bunu ifade etmek için elinizden geleni yapın. Bu çocukların bu konuda üzüntülerini ortaya koyabilmeleri için zemin hazırlar.Önemli olan çocukların bu olaydan duydukları üzüntü,öfke ve endişelerini size ifade edebilmeleridir.Hiç bir şey onların bu olayla ilgili üzülmelerini önleyemez ama duygularını ifade edebilmeleri olası çıkabilecek duygusal sorunları önler.
- Bu durumun onların suçu olmadığını çocuklarınıza anlatmanız önemlidir. Özellikle küçük çocuklar kendilerini boşanmadan sorumlu tutmaya yatkındır. Bu durumun onlarla ilgisi olmadığını söylemek onları rahatlatmak için çok önemlidir.
- Bu karardan sonra tüm olacakları onlara açıklayın.Hangi ebeveynin yanında kalacaklar?Diğer ebeveyn nerede yaşayacak?Diğerini ne sıklıkta ve ne zaman görecekler?Onların ihtiyaçları nasıl karşılanacak? Mümkün olduğunca onların endişelerini giderecek tüm bilgileri onlara verin.
- Çocuklarınıza bu konu ile ilgili sorular sorun ve dürüstçe bunları cevaplamaları için cesaretlendirin. Sizi ayıran nedenler hakkında tüm ayrıntıları anlatmak zorunda değilsiniz ama sorularına cevap vermeniz onların size olan güvenini korumak için kritik önem taşımaktadır.
Kategori: Çocuk Psikolojisi, Genel, Haberler
Sosyal Medya