Böcek Sokmalarında Ne Yapılmalı?
Böcek sokmaları
Elinizi kullanmadan böceği uzaklaştırıp yarayı bol sabun ve suyla yıkamak gereklidir. Bölgeye soğuk uygulayıp yara bandı ile kapattıktan sonra böceğin çeşidi bilinmiyorsa, alerjisi olanlar, astımlılar, ağızdan sokulanların derhal doktora başvurması gerekir.
Arı sokması
İğnenin girdiği yerde kızarıklık, ağrı, kaşıntı, şişme olabilir. İğne ciltte kalmış ise düzgünce çıkarılır. İğne yerine buz koyarak soğutma yapılır. Alerjisi olanlar, astımlılar, ağızdan sokulanlar, çok sayıda arı tarafından sokulanların hemen doktora başvurması gerekir.
Köpek ısırmaları
Yara yeri derhal bol sabun ve suyla yıkanmalı, steril bir pansumanla kapatıldıktan sonra kuduz tehlikesi nedeni ile derhal doktora başvurmak gereklidir. Isıran hayvanın da 10 gün süre ile göz altında tutulması gerekir.
Yılan sokması
Yılan zehirlenmelerinde ısırık yerinde ağrı, şişlik, morluk, hassasiyet vardır. Sokulan yer hareket ettirilmeden yıkanır. Isırık yeri 0.5 cm kesilerek ve elle sıvazlanarak zehrin kısmen çıkması sağlanır. Yaranın emilmesi etkili değildir ve zararlı olabileceği için uygulanmamalıdır. Isırık yerine buz uygulanabilir. Kişinin yatarak nakli sağlanır.
Akrep sokması
Akrep sokmasında yara yerinde ağrı ve uyuşukluk olur. Solunum bozulabilir. Sokulan bölge yıkanır, buzla soğutulur, akrep antiserumu bulunabilecek bir merkeze yatarak nakledilir.
Kategori: Bebek Sorunları, Genel, Haberler
Sosyal Medya