Bitkinin şifası miktarına bağlı
Şifalı bitkilerin bazı hastalıkların tedavisine olumlu etki yaptığını belirten uzmanlar, bitki kullanımındaki kilit noktanın miktar olduğuna dikkat çekiyor.
İlaçların yüzde 70-80’inin bitkilerden elde edildiğini vurgulayan Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülagü Barışkaner, ancak şifalı bitkilerin doğru kullanılmadığı zaman sağlıklı sonuçlar vermediğini söyledi.
Bir ilaca ”ilaç” diyebilmek için içindeki etken maddelerin mutlaka bilinmesi ve miktarlarının da standart olması gerektiğini vurgulayan Barışkaner, şunları kaydetti: ”Bitkisel ilaçların içinde kaç tane etken madde ve bunların miktarlarının ne kadar olduğu hakkında bilgiyi bilemiyoruz. Herkes ‘bir tutam kaynatacaksın’ diyor. İşte burada standart miktar kavramı devre dışı kalıyor. Karışım yapılıyor ama hangi maddelerden ne kadar alındığı belli değil. Bununla beraber bu karışımların ne kadar süreyle kullanılacağı da bilinmeli. Bu konu da çok önemli. Bizler ilaçları bitkilerden, hayvanlardan ve minerallerden sentez yoluyla elde ediyoruz. Örneğin bir bitkide 10 tane etken madde varsa, bize lazım olanını bulup sentezliyoruz. Aktarlarda satılan ise bitkinin tamamı şeklinde ve bunlar alınıp kullanılıyor. İşte biz hekim olarak buna karşı çıkıyoruz. Dozu belli olmayan bu bitkisel karışımlar bazen hastalığı iyileştireceği yerde farklı bir hastalığa, hatta ölümlere yol açabilmekte. Bu nedenle mutlaka bitkisel ilaçları da bir uzmana danışarak kullanmalıyız.”
Barışkaner, aktarlarda satılan; dozu, içindeki aktif maddeleri ve isimleri belli olmayan ürünlere dikkat edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Sosyal Medya