Bilinçsiz beslenmek kilo aldırıyor
Uzmanlar, Ramazan ayında beslenme düzeninde meydana gelen değişikliğin bazı sorunları beraberinde getirdiğini belirtiyor.
Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Beslenme Uzmanı Nazlı Acar, Ramazan ayını bilinçsiz beslenerek geçirmenin kilo alımına ve bazı sağlık sorularının ortaya çıkmasına sebep olduğunu söyledi. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Beslenme Uzmanı Nazlı Acar, Gün içerisinde yaklaşık 17 saatlik dilimin aç geçirilmesinden dolayı kan şekerinin çok düştüğünü bunun ise kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği ortaya çıkardığını aktararak, “Yapılan en büyük hatalardan birisi çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında yüksek miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilebilir ve bu durum ilerleyen günlerde kilo alımına da zemin hazırlar.” diye konuştu. İftar ile sahur arasındaki 5 saatlik dilimin nasıl değerlendirilmesi gerektiği hakkında bilgi veren Acar, “Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi biraz daha zorlayıcı oldu özellikle çalışanlarda su kaybı ve terleme fazla olabiliyor. Açlıktan fazla susuzluk hissediyoruz. Bunu bağlı olarak beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor. Mutlaka sahura kalkınmalı, iftar ve sahur doğru besinlerle sağlanmalı. Eğer mümkünse sahurla iftar arasına minik bir öğün konulmalı iftardan yaklaşık bir saat sonra meyve tercih edebileceğimiz bir ara öğün olabilir.” ifadelerini kullandı.
Sahurda özellikle susuzluk hissini azaltacak gıdalar yenmesi gerektiğini belirten Acar,
“Aşırı yağlı-tuzlu-şekerli ürünler susuzluğu artırıcı etki gösterir. Özellikle sahur yemeğinde kahvaltı türü ya da çorba, sebze, zeytinyağlı yemek tercih edilmelidir.” şeklinde konuştu.
İftar sofrasında ise her gruptan besinin olması gerektiğini aktaran Acar, şunları kaydetti: “İftar soframızda etimizde, sebzemizde, çorbamızda, yoğurdumuzda olabilir. Besin yoncasında olduğu gibi dört yonca yaprağını da kullanma taraftarıyız. Ama kişiye özel bazı miktarlar olmalı yani çok acıktım diye bir porsiyon yemek yiyecekse iki porsiyon yememeli. İftarda orucunuzu açıp çorba içtikten sonra mutlaka beş dakikalık bir ara verilmesi gerekiyor. Bu ara verildiğinde tokluk sinyalleriniz biraz daha hızlanarak size iletilecektir. Eğer siz bu sinyali almazsanız on dakika içerisinde bir sürü şey yiyebilirsiniz.”
Yetersiz sıvı alımının, kabızlık riskini artırdığını da söyleyen Acar, “Sancılı karın ağrıları ve şişkinlik yaşayan bireyler daha zor bir gün geçirir. Bu sebeple de iftar saatinden sahur bitimine kadar en az 12- 14 bardak sıvı alınması şarttır. Sahurda 3-4 adet taze kayısı tüketilmesinde fayda vardır.”
Kategori: Beslenme, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya