Bebeklerin Uykuda Solunum Sorunları
İki araştırma, uyurken solunum sorunları yaşayan çocukların zihinsel gelişim ve zeka testlerinde, diğer çocuklardan daha düşük puanlar aldıklarını ortaya koydu. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri’nin haberine göre, bu araştırmalardan ilkinde, uyku sırasında çok sayıda, kısa solunum durmaları (apne) veya kalp atım hızında yavaşlama yaşayan bebeklerin bir yaşında yapılan zihinsel gelişim testlerinde, bu sorunları yaşamayan bebeklere kıyasla daha düşük puan aldıklarını gösterdi.
Diğer araştırma ise uyku sırasında sık sık horlayan, sesli veya gürültülü nefes alan veya anne-babaları tarafından uyku apnesi gözlemlenen 5 yaşındaki çocukların zeka, hafıza ve diğer standart zihinsel testlerde diğer yaşıtlarına kıyasla daha düşük puan aldıklarını ortaya çıkardı. Ayrıca bu çocuklarda davranış sorunlarının da daha fazla olduğu görüldü.
Bu araştırma bulguları uyku sırasındaki solunum sorunlarının ciddi sağlık sonuçları doğurabileceğini gösteriyor. Çocukların %10’undan daha fazlasında uykuda solunum bozulmasının en hafif türü olan horlamanın ve çocukların üçte birinde solunumun uyku sırasında kısa süreyle ve tekrar tekrar durması anlamına gelen uyku apnesinin görüldüğü belirtiliyor.
Uyku apnesinin, uyku sırasında boğazın gerisinde bulunan hava yollarını kısa sürelerle tıkayan bademcik ve geniz etinin daha sık görülmesi nedeniyle, okul öncesi dönem çocuklarında daha sık görüldüğü de bildirildi. Fazla kilolu veya obezite sorunu olan çocuklarda da uyku apnesi daha sık görülüyor.
Araştırmalardan birinde uyku sırasında beş defadan fazla kalp atım hızında anormallik veya uyku apnesi yaşayan bebeklerin, 1 yaşında yapılan zihinsel gelişim testlerinde bu sorunu yaşamayan bebeklere kıyasla daha düşük puan aldıkları ortaya koyuldu. Kalp atım hızındaki anormallik ve uyku apnesi ise oksijen düzeylerinde düşme ile ilişkilendirildi.
Boston Üniversitesi Tıp Fakültesinde 5 yaşındaki 205 çocuk üzerinde yapılan bir diğer araştırmada da uykuda solunum sorunu yaşayan 61 çocuğun nörokognitif fonksiyonları, bu semptomları yaşamayan 141 çocuk ile kıyaslandı. Aileler tarafından bildirilen uyku sırasındaki solunum sorunları ise horlama, ağır, sesli veya gürültülü nefes alma veya uyku sırasında gözlenen apneler (kısa süreli nefes durması) oldu. Ayrıca bu çocuklar bir gece boyunca uyku testine de tabii tutuldular.
Bu araştırma uyku sırasında solunum sorunu yaşayan çocukların yönetici fonksiyon (dikkat ve planlama), hafıza ve genel zekayı ölçen standart testlerde daha düşük puan aldıklarını ortaya koydu. Ayrıca ailelerle yapılan anket çalışmalarında bu çocuklarda, davranış sorunlarının, uyku sırasında solunum sorunu yaşamayan çocuklara kıyasla önemli ölçüde fazla yaşandığı görüldü.
Araştırmacılar uyku apnesi yaşamayan, ancak uyku sırasında hafif solunum sorunları yaşayan çocuklarda dahi nörokognitif gelişimin etkilendiğini belirtiyor ve ciddi sorunlara işaret edebileceği için aileleri çocuklarının horlaması konusunda dikkatli olmaya çağırıyorlar.
Bu çocuklarda esas olarak horlama ile ilişkilendirilen uykuda hafif solunum sorunları çocuğun sık sık uyanmasına, uykusunun bölünmesine, uyku kalitesinin düşmesine ve dolayısıyla da uykusuzluğa neden oluyor. Bu bulgular, çocuklar ve yetişkinler üzerinde yapılan ve uykusuzluk ve kalitesiz uykuyu, okul ve iş performansında sorunlar; hafıza ve konsantrasyon sorunları; yaralanma riskinde artış ve dürtü, duygu ve davranışları kontrol etmede zorluk yaşanması ile ilişkilendiren başka araştırmaların sonuçlarıyla uyumlu olduğu da belirtiliyor.
Buna karşın, araştırmacılar, uykusuzluğun etkilerinin çocuklarda genellikle önemsenmediği ya da yanlış yorumlandığı, ertesi gün uykulu ve cansız davranan yetişkinlerin aksine, uykusuz kalan çocukların daha aktif ve hatta hiperaktif davrandıklarını da vurguluyorlar.
Özellikle uyku sırasında solunum sorunlarının bebeklik ve erken çocukluk döneminde yaşanmasının uzun vadeli sonuçlara yol açabileceği de vurgulanan bir diğer konu. Örneğin Louisville Üniveristesi’nde yapılan bir araştırma yüksek sesle ve sık sık horlayan küçük çocukların solunum sorunlarının tedavi edilmesi veya kendiliğinden iyileşmesinden yıllar sonra bile, ortaokul başarılarının daha düşük olduğu belirtiliyor.
Kategori: Bebek Sorunları, Genel, Haberler
Sosyal Medya