Bebeklerin Sosyal Gelişimi
1 haftalık
Seslere ve yüzlere tepki verir. Anne ve babasının sesine tepki verir.
1 aylık
Anne ve babasının sesine ve yüzüne tepki verir. Kucağa alınarak veya konuşarak rahatlatılabilir. Sizinle göz teması kurabilir ancak gözünü kaçırırsa alınmayın, bazı bebekler için uzun süren göz teması fazla uyarıcı olabilir.
2 aylık
Sevginizin karşılığında ilk ödülünü vermeye hazır: İlk sosyal gülümseme! Daha önceden, arada sırada rasgele gülümsediğini görmüş olabilirsiniz, ancak bu sefer “size” gülümsediğinden emin olabilirsiniz. Agu yapar ve kendisi ile konuşulduğunda cevap olarak “konuşur.” İnsan seslerine ve diğer seslere dikkat eder. Kendisine gösterilen ilgiye cevap olarak gülümser
4 aylık
Tanıdık bir oyuncak gördüğünde ya da büyükannesi odaya girdiğinde attığı çığlık artık bir tesadüf değil. Tanıdığı nesneleri ve yüzleri ayırmaya başlıyor. Konuşurken sizi dinliyor gibi gözükebilir, sözünüzün bitmesini bekler ve o da kendi sesi ile cevap verir. Artık sohbet etmeye başladınız!
6 aylık
Küçük bebeğiniz çeşitli duygularını ifade edebilir. Tanıdığı kişileri yabancılardan ayırabilir. Artık oyuna başlamak için illa da sizi beklemez, istediğinde kendisi de oyunu başlatabilir. “De-de”, “ba-ba” gibi heceleri tekrar eder. Oyuncaklarla ilgilenir. Gülümser, kahkaha atar ve neşeli sesler çıkarır.
9 aylık
Kendi ismini bilir ve duyduğunda cevap verir. Birkaç kelime anlar. Yabancılar karşısında kaygı ve huzursuzluk duyar. Ellerini kullanmaktan ve konuşmaları dinlemekten büyük zevk alır.
12 aylık
İsteklerini beden dili veya bazı kelimelerle anlatır. İstediği şeyi gösterebilir, kendisi uzanabilir, kucağınıza almanız için kollarını uzatır ve “al”, “su” gibi birkaç kelime söyleyebilir. Oyuncak bebeğine sarılmak ya da sevmek gibi basit hareketleri taklit edebilir. Sizinle saklambaç (“ceee”) ve “buraya bir kuş konmuş” gibi oyunları oynayabilir.
Sosyal Medya