Bebeklerin Göz Sağlığı
Bebekler görebilir mi?
Halk arasında yeni doğan bebeğin göremediği yolundaki görüşün tersine yeni doğan döneminde bebekler görebilir. Ancak görme erişkinlerin görme düzeyinde değildir, bir buçuk, iki yaşında erişkin düzeyine ulaşır. Gözlerin kullanılması ile geliştiğinden çocukluk döneminde görme sistemi esnektir, gözlerin kullanılmasına göre biçimlenir. Bebeklik döneminde, yani çocuğun konuşamadığı önemde de yapılacak olan göz incelemesi ile gözlük gereksinimi ve şaşılık saptanabilir. İlk muayene için ideal zaman bir yaş civarıdır.
Bebek ve küçük çocuklarda gözlük için ölçüm nasıl yapılır?
Çocuklar sözel yanıt vermeye başlamadan önce gözlük gereksinimi olup olmadığının anlaşılması için ölçüm gözbebeklerini büyüten damla uygulamasının ardından aletlerle yapılır. Bebekler de gözlük takabilir ve çoğunlukla da ailelerin beklediğinin tersine kolay uyum gösterirler.
Yakından okumak ya da televizyon seyretmek gözleri bozar mı?
Çocukların kolları daha kısa olduğundan ve yakına uyum kapasiteleri de yüksek olduğundan okudukları materyali yakında tutarlar. Televizyonun ise yaydığı düşük düzeydeki radyasyonun dışında gözleri bozacak olumsuz etkisi yoktur. Ancak yakından televizyon izlemek, zaten mevcut olan bir kırma kusuruna bağlı olabileceğinden bir göz hekimi tarafından değerlendirilmelidir.
Gözlük takmak gözlük numarasının artmasına ya da azalmasına neden olur mu?
Gözlük net görmek için takılır, numaranın değişimine neden olmaz. Gözlük takmak gözleri zayıflatmaz ya da numarasının artmasına neden olmaz, gözlük takmak da gözlük numarasını azaltmaz. Benzer biçimde kontak lens takılması da gereksinimi değiştirmez. Kırma kusurları (miyopi, hipermetropi ve astigmatizma) göz yapısının sonucudur ve gözlük takmadaki amaç bu yapısal farklılıkların neden olduğu odaklama sorununu düzeltmektir. Gözlük takarak göz yapısı değiştirilemeyeceğinden, numaranın değişimi de söz konusu değildir.
Bazı gıdaların fazla tüketilmesi görme gelişimini etkiler mi?
Günlük gereksinimin besinlerden alınması ile çocuklarda ve gençlerde normal görme fonksiyonları gelişim sağlanabilir. Havuç gibi bazı gıdaların fazla tüketilmesi görme keskinliğinin artmasına ya da gözlük gereksiniminin ortadan kalkmasına yardımcı olmaz. Ancak A vitamini eksikliğinde sistemik bulgulara ek olarak özellikle gece görmede güçlük ortaya çıkar, bu durumlarda A vitamini olan besinleri sık tüketmek gerekir.
Sosyal Medya