Bebekleri Şekerli Sudan Uzak Tutun
Biberon ve emziğin ucunun bal, şeker veya reçele batırılarak verilmesinin bebeğin diş sağlığı açısından olumsuz sonuçlara yol açabilir.
Uzmanlar, bebeklerin altıncı aydan itibaren alt süt dişlerinin gelmesiyle ağız ve diş sağlığının önem kazanmaya başladığını ancak uygulanan bazı yöntemlerin küçük yaşta diş kaybına yol açtığını söyledi.
Bebekleri uyutmak için tülbentin içine konulup verilen lokumun, şekerli hamurun, bal ve reçele batırılmış biberonların ağızda hoş tat bıraktığını ancak bu yöntemin oldukça tehlikeli olduğunu belirtti.
Türk toplumunun şekerli yiyeceklere düşkünlüğüyle bilindiğini dile getiren Bıçakçı, şeker, mutluluk hormonu salgılanmasını tetiklediği için çocukların da bu şekilde avutulduğunu ifade etti.
Uygulanan bu tür yöntemler süt dişlerinin erken kaybına yol açıyor. Süt dişleri için ‘altından yenisi gelecek nasıl olsa, çekilebilir’ diye bir algı var, kaybedilmesi göze alınabiliyor.
Yöntemi 2-3 yaşına kadar sürdüren anne ve babaların olduğunu, biberon ucunu bala, şekere, reçele batırıp vermek çocuğu belki daha hızlı uyutabilir ama diş ve diş sağlığı açısından geri dönüşü olmayan problemlere yol açabilir.
Vaktinden çok erken çekilirse çene kemiğinde büzülme, daralma olur ve alttan gelecek diş yeterli bir mesafe bulamadığı için gömülü kalır. Bunları önemsemek lazım çünkü sonradan gerçekten düzeltmek çok zor.
Bebeği biraz daha emek harcayarak, onunla beraber vakit geçirerek ya da başka şekillerde uyutmak gerekiyor..
Sosyal Medya