Bebeklerde ve Çocuklarda Horlama
Bebeklerde ve çocuklarda da horlama görülebilir. Bebeklerde horlama, bebeğin damağını kullanmasını henüz öğrenememesinin sonucu olabilir.
Horlama açık ağızdan giren havanın, yumuşak damak, bademciklerin çevresindeki alan ve dilin arkasında titreşime yol açmasından kaynaklanır. Çocukların bir kısmı ara sıra horlarken, diğer bir kısmı da devamlı horlar. Çocuk horlarken ağzından hava soluduğu için havayı süzmeden alması boğazda rahatsızlık oluşmasına da neden olur. Çocuğun horlamasının birkaç nedeni vardır. Bu herhangi bir solunum rahatsızlığından, çocuğun yatış şekillerinden kaynaklanıyor olabilir. Çocuğun bu tip sorunları varsa horlaması bir süre sonra geçer.
Çocuğun horlamasının nedeni bademciklerinin büyümesi, adenoidlerin (geniz eti) havayolunun tıkanmasına sebep olması gibi başka bir kronik soruna bağlı olabilir. Çocuğun böyle bir sorununun olup olmadığı hapşırma, burun tıkanıklığı, genizden konuşma, ağızdan soluk alma ve burun akması gibi diğer belirtilerden tahmin edilebilir. Çocukların soluk alma zorluğu çektiği, gürültülü soluk ya da ağızdan soluk aldığı ve fiziksel aktivitelere karşı zayıf olduğu durumlarda doktora başvurulması gerekmektedir. En sık kullanılan yöntem sorunun kaynağı bademcikler ya da adenoidlerin ameliyatla alınmasıdır.
Horlamanın diğer bir nedeni ise uykuda tıkanmaya neden olan uyku apnesi olabilir. Uyku apnesi soluk almanın kısa bir süre durması, hava yolu hareketinin yetersiz olmasıdır. Horlama esnasında bir yandan kandaki oksijen miktarı azalırken, dier yandan akciğer basıncı artar ve kalp ritimlerinde değişimler baş gösterir. Bu arada uyku düzeni bozulur ve giderek uykudan uyanmalar ortaya çıkar. Baş ağrıları, halsizlik ve uykusuzluk belirtileri de horlamanın sonuçları olabilir. Çocuğun beslenme güçlüğü çekmesi, ağızdan soluk alması, gündüz uyuklamaları ve altını ıslatması da bu sorunun belirtileri olabilir.
Sosyal Medya