Bebeklerde Sık Rastlanan Bağırsak Problemleri
Yaşamın ilk aylarında rastlanan mide-barsak sorunları ve çözüm olacak tedavi yolları nelerdir?
Süt çocukluğu dönemi olarak adlandırdığımız, sütle beslenmenin egemen olduğu hayatın ilk bir yaşı, yaşamın en stresli dönemlerinden biridir.
Anne karnında, korunaklı bir yaşamdan dış dünyaya açılan ve çeşitli risklerle karşı karşıya kalan bebekler bu dönemde yaşamının en yoğun değişim sürecinden geçmektedir. Anne karnında kendi mide-barsak sistemi yerine, anne kanından beslenirken, artık kendi mide-barsak sistemini kullanarak ağızdan beslenecektir. Bu nedenle süt çocukluğu dönemi, tüm organ sistemlerinin olgunlaşmayı hedeflediği inanılmaz gelişim ve değişimleri içermektedir.
Bu sürekli devinime uygun bir beslenmenin sağlanması ve sürdürülmesi, o anda ve gelecekte, sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmez bir durumdur. Yaşam tarzının tümden alt-üst olduğu bu süreçte, anne sütü ile beslenme streslerin azaltılabilmesinde çok önemlidir. Bugün tüm dünyanın kabul ettiği gibi, yaşamın ilk 4-6 ayında, yeterli olduğu sürece, sadece anne sütü ile beslenme esastır ve bebek beslenmesinde altın standarttır.
Anne sütü ile beslenen, büyümesi ve beyin gelişimi olağan bir bebekte her şeye rağmen çeşitli mide-barsak sorunları gelişebilmektedir. Olgunlaşma sancıları çeken bu sistemde, yaşam konforunu olumsuz etkileyen çeşitli tablolar oluşabilmektedir. İlk 12 aylık süreçte süt çocuklarında en sık gözlenen sorunlar:
• Kolik olarak adlandırılan karın ağrıları,
• Hava yutma,
• Reflü olarak adlandırılan mamaların ağıza gelmesi-kusma,
• Kabızlık.
Bu sorunlar birbirlerinden bağımsız olabildikleri gibi sebep sonuç ilişkileri içinde bir arada da bulunabilirler. Hava yutma, reflü veya anne sütünün yeterli sindirilememesi kolik (karın ağrıları) nedeni olabilirken, tüm bu sorunlar inek sütü allerjisi zemininde de gelişebilirler.
Sosyal Medya