Bebeklerde Reflü Olur mu?

19 Şubat 2014 Devamı

Reflü mide içeriğinin aniden kısa bir süre için yemek borusuna doğru hareketidir. Yenidoğan bebeklerde çok sık olan bu durum “fazlasını çıkarma” olarak adlandırılır. Reflünün genellikle hayatın ilk iki yılı içinde fizyolojik olduğu kabul edilir. Bebek oturmaya ve yürümeye başlayınca görülme sıklığı da azalır. İki yaşına kadar %80’den fazlası kendiliğinden geçer.

reflüReflüsü olduğundan şüphe edilen bebeklerin beslenmesinde daha dikkat edilmesi gerekir.Kusmalar nedeniyle normal beslenmesini sürdüremeyen bebek, çok yakından takip edilmeli düzenli olarak kilo artışı izlenmelidir. Bebeklerin az miktarda sık sık beslenmesi, beslenmeden sonra gazının çıkarılması da ihmal edilmemelidir. Eğer reflü çok sık oluyor ve bebek çok kusuyor ise, beslenmede değişik ürünlerin de kullanılması söz konusu olabilir.Bu amaçla üretilen özel formuller doktor kontrolünde kullanılabilir.

Reflü hastalığında normalden daha sık ve uzun süreli kusmalar olur. Yemek borusuna doğru hareket eden mide içeriğinin miktarı normalden daha fazladır. Asitli mide içeriğinin yemek borusunda yaptığı sorunlar(yutma güçlüğü, huzursuzluk gibi) sıkdır. Sıklıkla karşılaşılan bulgular kansızlık, uzun süren öksürük, inatçı kusma, ses kısıklığı ve astım benzeri nöbetlerdir. En önemli bulgulardan biri de yeterli kilo alamayan ve boy uzaması yavaşlayan çocukta büyüme gelişme geriliği ortaya çıkmasıdır.

Teşhisinde en güvenilen araştırma yöntemi, 24 saat boyunca, yemek borusunun alt ucunda asid seviyesinin ölçülmesidir. Hastaya burnundan çok ince ve özel bir katater yutturulur. Bu kataterin alt ucunda birbirinden 10-20 cm. uzaklıkta iki adet asit algılayıcısı bulunur. Alt ucundaki midenin asitini kaydederken diğeri yemek borusunun alt ucunda bu değerleri kaydeder. Bu kataterin bağlı bulunduğu kaydedici üzerindeki butonlara basılarak kayıt sırasında çocuğun yattığı, kalktığı, yemek yediği anlar belirlenir. Özel bir yazılım ile bu değerler bilgisayara aktarılır ve değerlendirilir. Belirli koşullarda tedavi tıbbi olarak ilaçla sürdürülürken, bazı durumlarda cerrahi müdahale söz konusu olabilir.

Dr. Şükrü Çido
TÜRKİYE HASTANESİ

Kategori: Uzm.Dr. Şükrü Çido, Yazarlar