Bebeklerde Kundak Yapmanın Yararları ve Zararları?
Kundak özellikle yaşı büyük olanların yakından tanıdıkları bir bebek sarmalama yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Eskiden ülkemizde de çok yaygın olarak gerçekleştirilen kundaklama, özellikle yaşatabildiği eklemsel sağlık sorunları ve kemik problemleri nedeniyle uzun yıllardır uzmanlar tarafından önerilmiyor ancak hala hatırı sayılır miktarda aile bebeğini kundaklamaya devam ediyor. Kundak yapmanın yararları ve zararları tamamen nasıl bir kundak yaptığınıza bağlı olarak değişiyor ve doğru şekilde yapılan kundağın yararları zararlarından daha fazla. Ancak klasik olarak uygulanan kundağın bebeğinize zarar verebilme ihtimali oldukça yüksek.
Temel olarak ülkemizde uygulanan kunda bebeğin hem üst hem de alt kısmını olabildiğince sarmalar ve vücudu bir araya getirir. Ancak özellikle kalça kemikleri henüz son halini almamış ve bu konuda gelişimi geri kalmış olan bebeklerde maalesef kalça bölgesinin bu derecede sıkı sarılması kalça çıkığı riskini çok yüksek oranda arttırmaktadır. Bebeklerin bakımında risk almanın onun hayatını büyük bir tehlikeye atmak olduğunu dikkate alırsanız kesinlikle eski tip geleneksel kundakları yapmamanızı öneriyoruz.
Peki kundağın sadece zararları mı var diyenler için elbette bir cevabımız var. Yeni nesil kundaklama şekilleri sayesinde kundağın kalça bölgesine verdiği zarar egale edilebiliyor ve bebeğin de daha huzurlu, rahat olması sağlanabiliyor. Üst kısım yine geleneksel şekilde kundaklanırken alt bölgede bacakların ayrık kalabileceği şekilde yapılan kundaklamalar hem kalça sorunları yaşanmasını engelliyorlar hem de bebeğin ellerinin ve kollarının kendine vereceği zararlara engel oluyorlar.
Bunun yanında bebeklerin ellerinin otomatik olarak bazı refleksler nedeniyle sık sık hareket ettiği ve bu hareketlerin onları uyandırdıkları bir gerçek. Bahsettiğimiz kundaklama şeklinin bu hareketlere engel olarak bebeğin çok daha rahat bir şekilde uyumasını sağladığı bir gerçek. Ancak kundağın sadece bebeğin uyku zamanlarında yapılması ve günlük yaşantısı içerisinde kesinlikle uygulanmaması gerekli. Zira bebekler sadece bakarak değil aynı zamanda hareket ederek de dünyayı, kendi bedenlerini ve yapılarını keşfedebilirler. Onun gün içindeki hareketlerini kısıtlamanız gelecekte kendi fiziksel yapısının ayırdında olmamasına ve sağlık sorunları yaşamasına sebep olabilecektir.
Ayrıca bir kaç aylık olan bebeğinizi artık kundaklamamanız çok önemli. Zira bu yaşlardan sonra bebekler kendi kendilerine yan ve yüzüstü dönme yeteneği kazanmaya başlarlar. Yüzüstü kundak olarak yatan bebeklerde solunum sorunlarının ve ölümlerin gerçekleştiği de görülmektedir. Çok hafife alınmaması gereken ve dikkatle uygulanması uygun olan kundaklama işlemini kendi rahatınız değil bebeğinizin rahatı için doğru şekilde uygularsanız bir sıkıntı yaşama olasılığınız çok düşük. Doktorunuzla görüşerek en uygun kundaklama şekli konusunda onun fikirlerini de almayı unutmayın.
Kategori: Bebeğim, Bebek Sorunları, Genel, Haberler
Sosyal Medya