Bebeklerde Kalp Hastalıkları
Bebeklerde karşılaşılan kalp hastalıklarının yetişkinlere göre biraz daha zor anlaşılır olmalarının en büyük sebebi, bebeklerin konuşmaktan ve kendilerini ifade etmekten aciz varlıklar olmalarından kaynaklanmaktadır ve dolayısıyla ailelerin bebeklerinin sağlığı konusunda doğru gözlemlerde bulunmaları gerekmektedir. Bilhassa oldukça sık rastlanan kalp hastalıklarının daha doğum gerçekleşmeden bile ortaya çıkabildikleri dikkate alınırsa, çocuğun hayatını risk altına alan bu durumun erken teşhisi oldukça önem kazanmaktadır.
Bebeklerin meme emme sırasında olması gerekenden daha çabuk bir şekilde yorulmaları, bunun yanında nefessiz kalarak sık sık derin nefesler alma ihtiyaçları hissetmeleri, dolayısıyla havasız kaldıklarında ve yorulduklarında morarma eğilimi göstermeleri onlardaki kalp rahatsızlıklarının bir işareti olabilmektedir. Elbette bu durum farklı hastalıklara da işaret edebilir ancak doktora görünmek doğru teşhisin konulabilmesi için önem taşımaktadır. Kalbinde sorun olan bebeklerin enfeksiyonlara ve hastalıklara da daha kolay bir şekilde yakalandıkları belirtilmektedir.
Bu kalp hastalıklarının her bebekte farklı bir şekilde görülebileceği unutulmamalıdır. Bazı çocuklarda kalp kapakçıklarının işlevlerine dair sorunlar ortaya çıkarken bazılarında damarlara dair problemler, kalbe bulaşmış enfeksiyonlar veya kalbin temel şeklindeki bozukluklar ortaya çıkabilmektedirler. Ailelerin bu durumu kendilerinin teşhis etme şansı bulunmamaktadır ve ilerleyen yaşlarda bu kalp sorunları, çocuğun bedeni için kalbin yetersiz olmasına yol açabilmektedirler.
Doğumdan itibaren olmayan bazı kalp hastalıkları ise geçirilen boğaz enfeksiyonları nedeniyle oluşabilmektedirler. Çocuklarda ve bebeklerde romatizmal kalp hastalıkları olarak belirtilen bu rahatsızlıklar, boğaz enfeksiyonlarına doğru zamanda müdahale edilmezse kalbi kalıcı olarak yaralamakta ve ilerleyen yaşamda sağlık sorunlarına sebep olmaktadırlar. Bu boğaz enfeksiyonlarının en dikkat çeken yanları arasında birdenbire ortaya çıkan boğaz ağrısı, ateşlenme, şişlikler ve eklem ağrıları yer almaktadır.
Diş çürüklerinde bulunan bakterilerin kalbe atlayarak orada enfeksiyonlar yaratabilme ihtimalleri olmasından dolayı çürük dişler hemen ortadan kaldırılmalı, yeni çürüklerin oluşmaması için dişlerin bakımının düzgün bir şekilde sağlanması unutulmamalıdır. Aynı zamanda fazla kilolu çocukların kalp ve damar hastalıklarına yakalanma risklerinin yüksek olmasından dolayı çocukların sağlıklı bir beslenme programına sahip olduklarından emin olunmalı ve düzenli spor teşvik edilerek kalbin ve dolaşım sisteminin güçlenmesi sağlanmalıdır.
Kategori: Bebek Sorunları, Genel, Haberler
Sosyal Medya