Bebeklerde İshal ve Rota Virüsü Enfeksiyonu
Bir kolunuzda bebeğinizi tutarken, diğer elinizle akşam yemeğini hazırlamaya çalışıyorsunuz, aniden bebeğin poposundan bir gürültü, ardından kötü bir koku geliyor ve elinizde bir ıslaklık hissediyorsunuz. Kakanın bezden taştığını düşünüyor, bebeğin altını temizliyor, giysilerini değiştiriyorsunuz, kucağına alıyorsunuz ve yine aynı şey tekrar tekrar oluyor!
Bebeğiniz ishal oldu. İlerleyen birkaç gün boyunca bolca bez stoklamanın yanında dikkat etmeniz gereken önemli bir konu daha var: Dehidratasyon, yani sıvı kaybına bağlı olarak bebeğin vücudunun susuz kalması.
Bebeklerde ishalin çeşitli nedenleri vardır. Gıda alerjileri, beslenme düzeninde değişiklik, çeşitli ilaçlara verilen reaksiyonlar veya bazı enfeksiyonlar ishale yol açabilir.
Rota virüsü
Rota virüsü özellikle kış aylarında sık görülen, son derece bulaşıcı bir virüstür. Rota virüsü alan çocukların bazılarında hiçbir belirti görülmeyebilir. Bazı çocuklarda ise aşırı kusma, sulu kaka ve ateşin yanında öksürük veya burun akıntısı da olabilir.
Çoğunlukla dört ile altı gün devam eder ve son derece bulaşıcıdır. Rota virüsü enfeksiyonunda antibiyotikler etkisizdir. Bir çocuk birden fazla kez rota virüsü enfeksiyonuna yakalanabilir. İlk enfeksiyondan sonraki enfeksiyonlar çoğunlukla daha hafif geçer.
Rota virüsüne karşı en iyi korunma yöntemi bebeğe dokunmadan önce ellerin bol suyla iyice yıkanması ve bebeğe bakan herkesin buna özen göstermesidir. Ayrıca bez değiştirdikten sonra da ellerin sabunla iyice yıkanması gereklidir.
Rota virüsü enfeksiyonunun en etkili tedavisi zaman ve bol sıvıdır. Özellikle eczanelerde satılan rehidratasyon (sıvıyı yeniden kazandırma) solüsyonlarının kullanılması yararlı olur. Bebeğe yedirilmesi ve içirilmesi gerekenler konusunda doktorun tavsiyelerine uyulmalıdır.
Bebek altı aylıktan küçükse ve ishale ilave olarak ateş, kakada kan, uzun süren kusma ve sıvı kaybı (dehidratasyon) belirtileri varsa, derhal doktora başvurulmalıdır.
Anne sütü alan bebeklerin kakaları mama ile beslenen bebeklere kıyasla daha sulu ve gevşek olur. Hatta ilk birkaç hafta iyice sulu bir kaka olabilir. Bu normaldir ve bebeğin ishal olduğu anlamına gelmez.
- Bebekte sıvı kaybı (dehidratasyon) belirtileri veya ateşi varsa mutlaka doktora başvurulması gereklidir.
- Hidratasyon (vücutta yeterli sıvı bulunması) çok önemli
- Bebeklerde çok dikkat edilmesi gereken şeylerden biri hidratasyondur (vücutta yeterli sıvı bulunması).
- Bebeklerde sıvı kaybı aniden ve çok fazla uyarı vermeden oluşabilir. İshal, kusma veya yeterince anne sütü ya da mama almaması bebekte sıvı kaybına neden olabilir.
- Bebeklerde sıvı kaybının olup olmadığını anlamak için şu belirtilere dikkat edilmesi gerekir:
- Ağlamasına rağmen gözyaşı olmaması
- Ağız kuruluğu
- Teninin soğuk, kuru ve solgun olması
- Aşırı susama
- Sürekli neşesizlik
- Hızlı nabız
- Gözlerin içe çökük gözükmesi
- Beş saat boyunca idrar çıkarmaması
- Bıngıldakların içe göçük olması.
Kategori: Bebeğim, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya