Bebeklerde Göz Tümörleri
Bebeklerde en sık ve önemli göz içi tümörü retinoblastomdur. Göz bebeğinde beyazlık, kızarıklık, gözde kayma gibi belirtilerle karşımıza çıkabilir. Sinir kaynaklı bir tümör olduğu için beyine doğru ilerleme yapabilir. Bu nedenle sadece göz için değil hayatı da tehdit edebilen bir hastalıktır. Erken tanıda tedavisi mümkündür.
Bebeklerde en sık ve önemli göz tümörü Retinoblastomdur.
Retinoblastom çocukluk çağının en yaygın kötü huylu tümörüdür. Genetik geçişi söz konusu olup, ailevi ve sporadik olabilir. Göz bebeğinde; beyaz pupilla (lökokori) kızarıklık, gözde kayma gibi belirtilerle karşımıza çıkabilir. Her iki cinste rastlanabilir. Vakaların çoğunluğu üç yaşından önce belirginleşir. Tümör irsi (kalıtsal) olabilir veya olmayabilir. Hastalık farklı belirtiler ile ortaya çıkar. Şaşılık şeklinde karşımıza çıkabilir. Bu nedenle şaşılık şikayeti olan çocukların vakit geçirmeden göz hastalıkları uzmanına muayene ettirilmesi şarttır. İhmal edilmiş vakalarda göz etrafı dokularında şişme, gözün öne doğru şişmesi şeklinde de belirtiler izlenebilir.
Göz Kapağı Tümörleri
Cilt tümörlerinin göz kapağında oluşanlarıdır. Tümör çıkarılırken göz kapağının da bir bölümünün ya da tamamının çıkarılması gerekebileceğinden amaç tümör tedavisi ile birlikte çok göz fonksiyonlarının bozulmaması için göz kapağının yeniden oluşturulmasıdır. Bu amaçla çevre dokular ya da sağlam göz kapağından parça kullanılabilir. Genellikle lokal anestezi altında yapılır ve gözün bir süre kapalı kalmasını gerekir.
Kategori: Bebeğim, Bebek Sorunları, Genel, Haberler
Sosyal Medya