Bebeklerde Görülen Mongol Lekeleri
Son derece yaygın olan doğum lekelerinin neden oluştuğu kesin olarak bilinmiyor. Büyük bölümü sorun yaratmıyor ve tedaviye gerek duymuyor. Ve doğum lekelerinin büyük bölümü zaman içinde ortadan yok oluyor. Bebeklerdeki cilt lekeleri iki grupta değerlendiriliyor. Bunladan biri damar yapısında görülen cilt lekeleri. Bunlardan biri hemanjiom… Bebeğin cildinde çokca var olan damar yapılarına hemanjiom deniliyor. Yenidoğan her 100 bebekten 3’ünde, bir yaşındaki her 100 bebekten de 11-12’sinde hemanjiom görülebiliyor. Ve genelde leke bebeğin baş ya da boyun bölgesinde görülüyor. Bebek altı aylık olana dek hızla büyüyen leke, iki yaşından sonra gerilemeye başlıyor.
Bebek dünyaya geldikten sonraki ilk üç hafta içinde kılcal damarların belirginleşmesiyle, kırmızı ya da mor rengi ile kendini gösteriyor. O bölgeye dokunduğunuz zaman rengi ya da yapısı değişmez. Kız bebeklerde daha fazla görülür.Bebeklerde görülen bir başka cilt lekesi de salmon lekesi. Derideki damarların genişlemesi ile ortaya çıkar. Halk arasında melek öpücüğü ya da leylek ısırığı olarak da bilinir. Yenidoğan her 100 bebekten neredeyse yarısında görülür ve genelde en geç iki sene içinde solar… Genelde bebeğin alnında ortaya çıkar. Bebek ağladığında ya da koşup oynamak gibi heyecanlı hareketler yaptığı zaman kendini gösterir. Ensede bulunan salmon lekesi ise genelde çocuk büyüdüğünde bile orda kalır. Bir de pigment yapısındaki cilt lekeleri var. Cilde rengini veren maddeciklere pigment deniliyor. Bebeklik çağında ortaya çıkan pigment değişiklikleri artma ya da azalma şeklinde olabiliyor. Kimi zaman bebeğin vücudunun küçük bir bölgesinde, kimi zaman da çok geniş bir alanda görülebiliyor. Fakat bazen bebeğin bazı organlarını etkileyebilen bir hastalığın belirtisi de olabiliyor.
Sütlü kahverengi deri lekeleri bunlardan biri. Toplumdaki her 100 kişiden 15-20’sinde görülebilen sütlü kahverengi lekeler genelde doğumda vardır. Ya da doğumdan hemen sonra ortaya çıkmıştır. Yüzeyi düzgün, oval veya yuvarlak şekilde olan bu lekelere avucun içinde ve tabanın haricindeki her yerde rastlamak mümkündür. Şayet bu lekenin büyüklüğü ve sayısı artıyorsa, herhangi bir sendromun belirtisi olabileceği düşünülerek bebek doktora götürülmelidir. Bu grupta yer alan ve en yaygın olan doğum lekelerinden biri de mongol lekesi… Bebeğin bel bölgesinde ve kalçasına yakın yerdeki mor renkteki lekeye mongol lekesi deniliyor. Genellikle kişilerin kol veya bacaklarını bir yere çarpmasıyla meydana gelen morluk gibi olan mongol lekesi özellikle esmer bebeklerde daha sık görülüyor. Kimi bebeklerde doğumdan birkaç ay sonra yok olan mongol lekesi, bazı bebeklerde ise 9-10 yaşına kadar görülebiliyor. Mongol lekeleri kimi zaman ağzın içinde, dudaklarda ve gözlerde de renk artışı şeklinde karşımıza çıkabilir.
Kategori: Bebek Sorunları, Genel, Haberler
Sosyal Medya