Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?
Bebeklerde gaz sorunu ebeveynlerin hayatını kabusa çevirir. Sürekli ağlayan ve huzursuz olan bebekler anne babaların da canlarını bir hayli sıkmaktadır. Çoğu anne-baba bebeğinin neden ağladığını anlamakta güçlük çekse de, bebeklerin ağlamalarında ki en büyük sorunlardan biri, gaz sancısıdır.
Özellikle akşam saatlerinde anneyi emen yada yemeğini yiyen bir bebeğin ağlaması 3 saatten fazla sürüyorsa mutlaka gaz sancısı var demektir. Bu gibi durumlarda ebeveynlerin bebeklerini rahatlatacak bir yönteme başvurmalarını, eğer denedikleri yöntemler halen bebeği rahatlatmadı ise mutlaka bir doktora götürülmesini öneriyor.
Gaz sancısı yeni doğan bebeklerde 2-3 hafta sonra başlar. 4. ve 6. haftalarda sancı giderek artar. Gaz sancısının nedenleri tam olarak bilinemese de yanlış emzirme teknikleri ve emme sırasında bebeğin havayı fazla yutmasının neden olduğu düşünülür. Bazende annenin aldığı besinler, annenin emzirme sırasındaki endişe ve korkuları, bebeğin rutinindeki değişiklikler de gaz sancısın ortaya çıkmasında etkili olabilir.
Belirtileri
Bebeğin gaz sancısını anlamak için onu iyi gözlemlemek gerekir. Eğer bebeğiniz ellerini yumru yapıyorsa, bacaklarını karnına doğru çekiyorsa, el ve ayakları soğuk ise, karında hafif bir şişlik varsa ve kızarıyorsa bebeğinizin ağlama sebebi gaz sancısıdır.
Bebeğin gazı nasıl alınır?
Bebeğin gazını gidermek için anne ve babaların yapması gerekenler;
Anne bebeği daha sık emzirmelidir,
Yalancı emzik kullanılmalıdır,
Bebeği kucaklayarak ona sarılmalı ve yalnız olmadığını hisetirmelidir,
Bebek sakinleştirilmeye çalışılmalıdır,
Rahat, sakin ve gürültüsüz bir ortam oluşturulmalıdır,
Bebeğin sırtı sıvazlanmalı,
Bacaklarından tutarak nazik bir şekilde karnına bastırılmalı ve geri çekilmelidir(bu çok dikkatli yapılmalı ve çok hafif bastırılmalıdır).
Karnına ılık havlu koyun,
Ninni veya şarkı söyleyin yada gaz sancılarını gidermek için oluşturulmuş özel sesleri dinletin.
Banyo yaptırın,
Ritmik olarak kucakta sallayın,
Gezdirin.
Sosyal Medya