Bebeklerde Gaz Sancısı İçin Neler Yapılır?
Lokum kullanımı Anadolu’da çok kullanılmakta olan fakat tamamıyla yanlış olan bir yöntem. Yine de Lokumu eriterek ya da kötü bir yöntem olsa da annenin ağzında çiğneyerek emziğin içine koyup bebeğe vermesi yaygın olarak görülüyor.
Gaz problemlerinde bitkisel ilaç faydalı
Gaz probleminde bitkisel ilaçların büyük faydası olduğu çalışmalarda gösterilmiş. Rezene çayı, papatya gibi çaylar bu bitkisel ilaçlar arasında söylenebilir. Ancak bunların kullanım miktarları çok önemli.
Bitkisel ilaçların kullanım oranı çok önemli
Bu tür bitkisel ilaçları kullanırken kullanım oranının 120 ml’nin üzerine çıkmaması gerekir. Bu miktar göz kararı ile 1 gün içinde en fazla bir çay bardağı anlamına gelir.
İlaçların fazla kullanılması halinde sıfır kalorili bir sıvı verdiğimiz için bebeğin kilo alımı negatif yönde etkilenir.
İlaçların fazla kullanılmasının yarattığı bir diğer problem ise elektrolik dengesizlik oluşumu. Elektrolik dengesizlik sodyum düşüklüğüne neden olarak bebeğin beynine zarar verebilir.
Bu yüzden bitkisel ilaçlar kullanırken bebeğinizin sağlığı açısından kullanım oranı konusunda çok hassas davranmak gerekir.
Tedaviler ilaç dışında yöntemlerle de yapılabilir
Çok yönlü tedavide yaklaşım yaparken ilaç dışında da yöntemler var.
Bebeğin kolik ağlamaları belli saatlerde, mesele 5 ile 8 arasındaysa ve bu saat yaklaşırken anne strese giriyorsa bunu azaltmanın yolu o saatlerde bebeğe banyo yaptırmak, ortam değiştirmek (arabayla gezdirmek gibi) olabilir.
Bebeğin kolik ağlamaları öncesinde arabayla gezdirmek bu ağlamaları azaltmakta çok faydalı olur.
Bir diğer yol ise o saatlere doğru bebeğin babası, anneannesi ya da babaannesi ile bırakmak. Farklı kişilerle olmak bebeğin kolik ağlamasını azaltacaktır.
Kolik ağlamaları sırasında bebek kucağa alınabilir. Eğer bebeğin ağlamalarından anne de çok etkileniyorsa bebeği babası kucağına alıp farklı bir odada dolaştırabilir.
Kucağa almak bebeğin kucağa alışmaması için genelde anneanne ve babaanneler gibi eski kuşakların karşı olduğu bir durum.
Bebeğin kucağa alınmasının hiçbir zararı yoktur. Hatta tam tersi kucağa alınan bebeklerin ilkokulda kendine güvenlerinin diğerlerine oranla daha fazla olduğu bilimsel olarak gösterilmiştir.
Bebeğinizin dikkatini dağıtın
Bir başka yöntem ise elektrik süpürgesi, çamaşır makinesi, saç kurutma makinesi gibi elektrikli aletleri çalıştırmak olabilir. Bu tür elektrikli aletlerin çıkardığı sesler bebeğin ilgisini dağıttığı için rahatlamasını sağlar.
Ortam değişikliği dışında bebeğin karnına sıcak havlu koymak ya da masaj yapmak da bebeği rahatlatır.
Sosyal Medya