Bebekler Konuşulanları Anlar mı?
Bebekler söylediğimiz kelimelerin anlamını anlamasa da, dil kapasiteleri ilk aylarda yapılan konuşmalar sayesinde genişler.
Bebekler kelimeleri tekrar tekrar işittiklerinde beynin konuşma ve dil bölgeleri uyarılır ve ne kadar çok konuşma işitirlerse, beynin bu bölümleri de o kadar fazla büyür ve gelişir.
Günlük olaylar hakkında öyküler anlatmanız, bebeğin tanıdığı ve bildiği kişiler ve yerlerle ilgili şarkılar söylemeniz ve günlük rutin işlerinizi yaparken ne yaptığınızı anlatmanız bebeğin dil ve okuma-yazma gelişimi için sağlam bir temelin oluşmasını sağlar.
Sözlü dil daha sonraki okur-yazarlık gelişiminin anahtarıdır. Sık sık bebekle birebir konuşmak, göz teması kurmak ve bebeğin çıkardığı sesleri tekrarlamak bebeğin konuşma ve dilin inişli çıkışlı yapısını ve karşılıklı olma niteliğini kavramasına yardımcı olur. İlk aylarda yapılan konuşmalar erken dil ve konuşma becerisinin kapılarını açar.
Aynı öyküleri tekrar tekrar anlatmak ve aynı şarkıları tekrar tekrar söylemek size sıkıcı gelebilir, ancak bebeklerde öğrenme tekrarla olur. Sıcak, açıklayıcı ses tonları ile konuşmak ve bebeğe dilin ve konuşmanın içindeki farklı sesleri, ses tonlarını ve iniş çıkışları işitme fırsatlarının verilmesi çok önemlidir. Bebekler insan sesinden çok hoşlanırlar ve insan sesini diğer seslerden ayırırlar.
Bebeklerin dile odaklanmalarının en büyük nedeni iletişim kurmak istemeleridir. Yetişkinler bebekle oyun şeklinde konuştuklarında, bebeğin çıkardığı seslere cevap verdiklerinde, ileride yapacağı karşılıklı sohbetlerin temellerini atmış olurlar ve yine ilerideki okur-yazarlık gelişimi için çok gerekli olan dineleme ve cevap verme becerilerinin kapısını açmış olurlar.
Sosyal Medya