Bebekler Kendi Kendine Nasıl Uyur?
İlk günlerden itibaren bazı konulara dikkat ederek, bebeğinize sağlıklı bir uyku alışkanlığı kazandırabilirsiniz.
Bebeğinizle birlikte ilk günlerinizde uyku zamanlarının düzensiz olduğunu ve zamanının çoğunu (günde 16-17 saat) uyuyarak geçirdiğini göreceksiniz. Buna karşın her bir uykusu ortalama bir-iki saat sürecektir. Ancak zamanla bebeğinizin uyku düzeni ve uyku ihtiyacında değişiklikler olduğunu da fark edeceksiniz.
Bebeğin uyku düzeni oluşurken bazı müdahalelerde bulunarak sağlıklı bir uyku alışkanlığı kazandırmanız ve evdeki herkesin daha rahat ve daha düzenli uyuyabilmesini sağlamanız mümkün.
Bunun için en baştan itibaren şu konulara dikkat etmelisiniz:
Gece sakin ve sessiz olun
Gece bebeğinizi beslerken onu çok fazla uyarmayın, hareket ederek veya gürültü yaparak uyanmasına neden olmayın. Gece ne kadar az uyaran olursa, yeniden uykuya dalması da o kadar kolay olur.
Gündüz uykusunu sınırlayın
Bebeğinizin gündüz uykularının süresi ne kadar uzun olursa gece uyanma ihtimali de o kadar artar. Bu nedenle gündüz uykuları için belli bir süre belirleyerek o süreden sonra uyanmasını sağlayabilirsiniz.
Uykusunun geldiğini gördüğünüz anda yatağına koyun
Bebeğin kendi kendini rahatlatmayı ve kendi başına uykuya dalmayı öğrenmesi önemlidir. Uykuya dalması için sallar ya da kucağınıza alırsanız, gece uyandığında dalmak için yine sizin aynı şekilde yardım etmenize ihtiyaç duyar. Gece meydana gelen periyodik uyanmalarda kendisini sakinleştirmeyi öğrenmek için kendi kendine alıştırma yapma fırsatına da sahip olması gerekir.
Uyku zamanında yalancı memeden uzak durun
Bebek yalancı meme ile uyuması ve yeniden dalmak için kendini sakinleştirmek üzere yalancı memeyi kullanması bunun bir alışkanlığa dönüşmesine neden olabilir. Yalancı meme bebeğin uyumasına yardımcı olmak için değil bebeğin emme refleksini tatmin etmek için kullanılmalıdır. Bebeğiniz ağzında emzik varken uykuya dalarsa, emziği ağzından yavaşça alın.
Bebeğin gece mızıldanmalarına cevap verme sürenizi geciktirin
Yaklaşık 4-6 aydan itibaren gece uyandığında kontrol etmek için yanına gitmeden önce birkaç dakika beklenmesi doğru olur. Bu sürede kendi kendini sakinleştirerek yeniden uykuya dalması mümkün olabilir.
Ağlaması devam ederse, sessizce kontrol edin. Işığı açmaktan, bebeği kucağınıza almaktan, sallamaktan veya oynamaktan kaçının. Ağlaması devam eder ya da şiddetlenirse birkaç dakika daha bekleyin ve sonra yeniden kontrol edin. Bir türlü sakinleşemiyorsa onu neyin rahatsız ediyor olabileceğini anlamaya çalışın. Açlık, altının kirli olması, ateş ya da başka bir nedenden dolayı ağlıyor olabilir. Bu ihtiyacını gidermeniz, sakinleşerek yeniden uyumasını sağlayabilir.
Kategori: Bebek Sorunları, Genel, Haberler
Sosyal Medya