Bebekler Doğarken Ne Hisseder?
Bu ve benzeri sorular hemen hemen tüm anne adaylarının (ve hatta herkesin) aklından geçer. Siz de dünyaya gelirken bebeğinizin (ya da kendinizin!) neler hissettiğini merak ediyor musunuz? Siz onu dünyaya getirmek için uğraşırken, dünyaya gelmek ona neler yaşatıyor olabilir?
3-4 kiloluk bir bebeğin, özellikle de kafasının doğum kanalına sığabilmesi her anne adayını ve hatta herkesi şaşırtır. Ancak aslında bunda o kadar şaşıracak bir durum yok. Bebeğin kafatası bunun gerçekleşmesi için elverişli bir yapıdadır. Bebeklerin kafatasında bulunan 6 adet bıngıldak ve henüz araları tam kapanmamış kafatası kemikleri bebeğin doğum kanalından geçebilmesini sağlar!
Bebeğinizin kafasına dokunursanız kemiklerin arasının adeta fayans döşemesi gibi belirgin olduğunu görürsünüz. Bunun nedeni bebek doğarken kafatası kemiklerinin henüz tam gelişmemiş ve son şeklini almamış olmasıdır. Tüm bunların nedeni ise dış dünya ile tanışmadan önce bebeğin doğum kanalından geçmesinin gerekmesidir. Sert kafatasıyla geçemeyeceği bu kanalı, ayrık kafatası kemikleri ve arasındaki esnek doku sayesinde zarar görmeden geçer. Bıngıldak adı verilen bu boşluklar sayesinde kafatası kemikleri birbirine yaklaşır; hatta üst üste bile binebilir. Böylece bebeğin kafası, doğum kanalının şeklini alır ve doğum bu sayede gerçekleşir. Vajinal yolla dünyaya gelen tüm bebeklerin kafatası belli ölçüde şekil değişikliğine uğrar ancak bu “huni” görünümü birkaç gün içerisinde normale döner. Ayrıca bebeğin beyni de, bu sıkışmadan dolayı zarar görmez.
Sosyal Medya