Bebekler 5 Duyu Organını Nasıl Kullanır?
Görme duyusu
Bebekler doğdukları andan itibaren görebilirler ancak henüz görmeleri büyükler kadar net değildir. Bebekler gözlerinden yaklaşık 25. cm. uzaklıktaki nesneleri ve özellikle de emziren annenin yüzünü görür ve sever. Başlangıçta renkleri çok iyi seçemezler ancak kısa süre içerisinde renkleri ve özellikle de parlak, canlı renklerden hoşlanmaya başlarlar. Bebeğin göz rengi değişebilir ve hangi renk olacağını aylar boyunca anlamayabilirsiniz. Bebeğin gözleri bazen şaşı gibi gözükebilir. Ama bu durum süreklilik gösteriyorsa ve altıncı aydan sonra da devam ediyorsa doktorunuza danışmalısınız.
İşitme duyusu
Yeni doğan bebekler farklı sesleri işitse de, henüz 1 yaşını doldurduktan sonraki işitme düzeyine sahip değildirler. Bebeklerin çoğu yüksek seslerden hoşlanır. İnsanların içgüdüsel bir şekilde bebeklerle yüksek sesle konuşmalarının bir nedeni de budur. Bebeğinizle konuşmanız ve ona şarkılar söylemeniz çok önemlidir. Bebeğinizin çıkardığı sesleri dikkatle dinleyin ve bunları taklit edin. Bebeğinizin sesini taklit ettiğinizde ona “seni duyuyorum” demiş ve böylece bebeğinize konuşmayı öğretmeye de başlamış olursunuz.
Dokunma duyusu
Nazik, özenli dokunmalar da bebekler için çok önemlidir. Bu bebeklere sevildiklerini ve önemli olduklarını hissettirir. Bebekler doğdukları andan itibaren dokunmalara karşı hassastırlar ve acı ve ağrı hissedebilirler.
Tat alma duyusu
Bebekler tatlar arasındaki tatlı, tuzlu, acı veya ekşi gibi farkları anlarlar. Katı gıdalara geçildiğinde tuz ve şekere ihtiyaç duymazlar. Bebekler kendilerine sunulan lezzetleri sevmeyi öğrenirler.
Koku alma duyusu
Bebekler doğdukları andan itibaren kokuları alırlar ve sevmedikleri bir tat ya da koku karşısında başlarını çevirerek, suratlarını ekşitebilirler.
Sosyal Medya