Bebek ve Çocuklarda Kilo Kontrolü
Çocuğunuzun fazla kilolarından kurtulmasını istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Hızlı bir büyüme sürecinde olan bebek ve çocuklarda kilo kontrolü yetişkinlerden farklı bir yaklaşım gerektiriyor. Bu yaşlarda bebek ya da çocuğun zayıflatılması değil, sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılması ve hareketliliğin teşvik edilmesi ile sağlıklı yaşam alışkanlıklarının oluşturulmasının öncelikli hedef olması gerekiyor.
2 yaşından önce yağ kısıtlaması yapılmamalı
İki yaşından küçük bebeklerde yağ kısıtlamasına gitmek doğru olmadığı gibi gerekli de değildir. Bebeklerde vücutta yağ birikimi besinler yoluyla fazla yağ alınmasından kaynaklanmaz. Bebeklerin şişman olmasının nedeni çok fazla veya çok sık beslenmeleridir. Bunun altında, genellikle anne-babalar ve büyükannelerin iyi besleme ile fazla besleme arasındaki çizgiyi belirlemekte zorlanması ve bebeği ihtiyacından daha fazla yedirmeleri yatar.
2 yaşından sonra az yağlı besinler
Az yağlı yiyecekler 2 yaş ve daha büyük çocuklar için uygundur. Örneğin 2 yaşından sonra az yağlı süte geçilerek çocuğun beslenmesinde yağ miktarı önemli ölçüde düşürülmüş olur.
Bunun yanında öğün aralarında taze meyveler, kuru tahıllı gıdalar, galetalar gibi yağsız yiyecekler verilmelidir. Havuç, salatalık ve marul da ara öğünlerde yenebilecek son derece sağlıklı seçeneklerdir. Ancak 3 yaşından küçük çocuklar çiğ sebzeleri çiğnemekte zorlanabileceğinden, bu tip şeyleri yerken tıkanma riskine karşı dikkatle gözlenmelidirler.
Hangi besin grubundan ne kadar tüketmeli?
Ayrıca çocuğun beslenmesinde gıda piramidine uymaya özen gösterilmelidir. Çocuğa günde 6-11 porsiyon tahıllar, pirinç ve makarna, 3-5 porsiyon meyve ve sebze, 2-3 porsiyon et, tavuk ve süt ürünleri verilmelidir.
Yağlı ve şekerli gıdalar ise ölçülü tüketilmeli ve her bir besin grubundan yağ oranı düşük gıdalar tercih edilmelidir.
Yağ fiziksel hareket için gerekli enerjiyi sağladığından yetişkinlerin ve çocukların beslenmesinde belli ölçüde yağ mutlaka yer almalıdır. Çocukların hareketi daha fazla olduğundan aldıkları yağı yakma şansları da daha yüksektir.
Çocuğunuzun hareket düzeyini artırmalısınız
Çocuğunuzu egzersize özendirmeli, televizyon ve bilgisayar başında geçirdiği süreyi mutlaka kısıtlamalısınız. Sadece en kötü havalar haricinde her gün dışarıda rahatlıkla ve güven içinde koşabileceği, top oynayabileceği, tırmanabileceği oyun alanlarında oynamaya teşvik etmeli, bunun için olanak yaratmalısınız. Siz de düzenli yürüyüş yaparak ya da bisiklete binerek çocuğunuza örnek olabilirsiniz.
Kategori: Beslenme, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya