Bebek ve Çocuklar Ne Kadar Tuz Almalı?
Bebek ve çocukların beslenmesinde tuzun çok az miktarda yer alması gerekir. Ancak, ekmek ve bisküvi gibi hazır gıdaların çoğunda “gizli” tuz bulunması nedeniyle bu miktarın kolaylıkla aşılması mümkün olabilmektedir.
Kabaca bir kılavuz olarak, bebek ve çocuklar için günlük alınabilecek azami tuz miktarları şöyledir:
0-12 ay arasında: Günde 1 gramdan (0.4g sodyum) az,
1-3 yaşlar arasında: Günde 2 gramdan (0.8 g sodyum) az
4-6 yaşlar arasında: Günde 3 gramdan (1.2g sodyum) az
7-10 yaşlar arasında: Günde 5 gramdan (2g sodyum) az
11 yaşından itibaren: Günde 6 gramdan (2.4g sodyum) az
Anne sütüyle beslenen bebekler doğru miktarda tuzu anne sütünden alırlar. Hazır bebek mamaları da anne sütüyle benzer miktarda tuz içerir.
Böbrekleri henüz tuz ile baş etmeye hazır olmadığından, katı gıdalara geçtikten sonra bebeğiniz için hazırladığınız yiyeceklere tuz eklememeye özen göstermelisiniz. Ayrıca özel olarak bebekler için yapılmış olanlar haricindeki hazır gıdaları da tuz içeriği çok yüksek olabileceğinden bebeğinize vermemelisiniz.
Çocuklar için üretilen yiyeceklerin pek çoğu da yüksek düzeyde tuz içerebilmektedir. Bu nedenle hazır yiyecekleri satın alırken ambalaj üzerindeki içerik bilgilerine dikkat etmeyi alışkanlık haline getirmeniz gereklidir. Yiyeceklerin tuz içeriği genellikle sodyum rakamları olarak verilir. 100 g içinde 0.6 g sodyum, içeren gıdalar fazla tuzlu, 100 g içinde 0.1 g veya daha az sodyum içeren gıdalar ise az tuzludur.
Sonuç olarak, çocuğunuzun tuz alımını doğru düzeyde tutmak için bisküvi ve kraker gibi tuzlu yiyecekleri kısıtlayarak, bunların yerine örneğin kuru ve yaş meyveler ile çiğ yenebilen sebzeler gibi az tuzlu atıştırmalıkları tüketmesi için gayret etmelisiniz.
Sosyal Medya