Bebek Maması Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

13 Aralık 2013 Devamı

ABD’nin ünlü yeni doğan uzmanı Louisiana State Universitesi Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Winston Koo, Antalya’da düzenlenen 57. Milli Pediyatri Kongresi’nde, bebeklerde tam ve dengeli beslenmenin önemini vurguladı.

ABD’nin ünlü yeni doğan uzmanı Louisiana State Universitesi Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Winston Koo, sağlıklı bir bireyin yetişebilmesi için bebeklik dönemindeki emzirmenin öneminin dünyaca kabul edildiğini söyledi. Koo, Antalya’da düzenlenen 57. Milli Pediyatri Kongresi’nde, bebeklerde tam ve dengeli beslenmenin önemini vurguladı. ABD’de özellikle yeni doğan bebeklerde beslenme sorunları üzerine bilimsel araştırmaları ve makaleleri bulunan Louisiana State Universitesi Neonatoloji (Yenidoğan) Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Winston Koo, 57. Milli Pediyati Kongresi’nde yaptığı konuşmada, emzirme döneminin sona ermesinden sonra bebeğe verilecek ek gıdaların titizlikle seçilmesi gerektiğini aksi takdirde bebeklerde olası fizyolojik sorunlarla karşılaşılabileceğini belirtti.
Sağlıklı bir bireyin yetişebilmesi için bebeklik dönemindeki emzirmenin öneminin dünyaca kabul edildiğini anlatan Prof. Dr. Koo, şöyle konuştu: “Fakat emzirme döneminde devamlı ve yeteri miktarda süt olmadığı durumlarda bebek maması kullanılarak ihtiyaç giderilmeye çalışılmakta. Mama seçimi mutlaka hekimlere danışılarak ve içeriği araştırılarak yapılmalı. İnsan sütü içerisindeki makro ve mikro besin içeriği bitki ve hayvan kaynaklarından alınan besin bileşenleriyle taklit edilerek mamalar üretiliyor.”

MAMALARIN HANGİ ÜRÜNLERİ İÇERDİĞİ ÖNEMLİ
Yaptıkları araştırmaya göre, halk arasında ‘hurma yağı’ olarak adlandırılan ‘palm olein’ maddesi içeren mamalarla içermeyen mamaların karşılaştırıldığında ilginç farklar bulduklarını kaydeden Prof.Dr. Koo, şunları söyledi: “Palm olein, kalsiyum emilimini azaltıp kemik yoğunluğunu düşürmektedir. Bu nedenle palm olein içeren mama istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Anneler bebeklerine verecekleri ek gıdaları mutlaka hekimlerine danışmalı ve ürünlerin hangi maddeleri içerdiğini iyice inceledikten sonra bebeklerine vermelidir.”

Prof. Dr. Koo, ebeveynlerin ilk görevinin çocukların sağlıklı bireyler olarak yaşamlarını sürdürmesini sağlamak olduğuna dikkat çekti. Birçok bilimsel araştırmanın, anne sütünün bebeğin ilk 6 ayında en önemli besini olduğunu gösterdiği ifade eden Prof. Dr. Koo, bu süre içerisinde yeterince anne sütü alan bir bebeğin vücudunda sağlıklı beslenmesi için önemli bir alt yapıya sahip olacağını bildirdi.

KÖTÜ BESLENME SAĞLIK SORUNU
İlk 6 ay içerisinde bebeklerin iyi beslenip, takiplerinin iyi yapılmasının gelecekteki sağlık sorunlarını minimize ederek, yaşamları için sağlam bir temel taşı oluşturacağını vurguladı. Prof. Dr. Koo, çocukların ihtiyaç duydukları yeterli besin miktarını alamadığı takdirde bilimsel olarak ‘malnütrisyon’ adı verilen ‘kötü yetersiz beslenme’ sağlık sorununun ortaya çıktığını söyledi. Malnütrisyonun özellikle bebek ve çocuklarda hastalıklara yatkınlığı ve hastaneye yatış sıklığını artırdığını söyleyen Prof.Dr. Koo, çocukların iyileşme sürelerinin geciktiğini ifade etti.

Antalya’da düzenlenen 57. Milli Pediyatri Kongresi’nde ayrıca bebeklik dönemindeki beslenmenin insan hayatının en önemli evrelerinin başında geldiği, bu süreçte anne sütü başta olmak üzere devamında alınan diğer ek gıdaların bireyin gelecekte karşılaşabileceği olası sağlık problemleri için önemli bir destek oluşturduğu vurgulandı.

Etiketler: , , , , , , , , , , , ,

Kategori: Beslenme, Genel, Haberler