Bebek İshallerinde Sıvı Kaybını Önlemek Önemli
Ebeveynlerin gerekli önlemleri alması durumunda bu hastalıkların önlenebileceği, hastalık genellikle bir hafta içinde kendiliğinden düzelir. Amipli ve basilli dizanteri gibi nedenlerle olan ishaller ise kendiliğinden düzelmezler, şiddetinde azalma görülse de etken yok edilmedikçe tekrarlarlar. İshal ve kusmada en önemli konu çocuğun sıvı ihtiyacının karşılanmasıdır. Sıvı kaybı dışında hayati tehlike olmayacaktır. Hastalığın başlangıcından yani ilk kusmadan hemen sonra ve her dışkılamayı takiben çocuğunuzu yemeğe zorlamadan şekerli ve tuzlu su hazırlayıp vermeye başlamanız uygun olacaktır. Bunun yanında ayran ve yoğurt, ıhlamur, elma suyu, çay da kaybedilen sıvının karşılanması için kullanılabilir. 6 ayın altındaki bebeklere tuzlu-şekerli su yerine anne sütünün daha sık verilmesi uygundur.
İshal nedeniyle oluşan sıvı ihtiyacının karşılanması gerekiyor. Eğer ağızdan sıvı kaybı karşılanamıyorsa ve dehidratasyon denilen kalp hızının çok artması, nefesinin sıklaşması, derisinin sıvı kaybından dolayı gerginliğinin kaybolması, dilinin ve ağzının kuruması, idrar ve gözyaşı olmaması gibi bulgular ortaya çıkıyorsa çocuk hastaneye yatırılarak veya bir klinikte damardan sıvı verilerek tedavi edilmelidir, ishalde dışkı kültürü alınmadan ve neden ortaya konmadan antibiyotik ve ishal durdurucu ilaçların verilmesi sakıncalıdır.
Deri döküntüleri
Özellikle yaz aylarında kaşıntılı ve kabarık bir deri döküntüsünün bebeklerde sık görüldüğünü, bu durumda ter bezlerinin tıkanıklığı sonucu oluşuyor. Ortam ne kadar nemliyse belirtiler o kadar ağır oluyor. Kaşıntı sonucu deride açılmalar olursa ikincil enfeksiyonlar olabiliyor. Bu rahatsızlığı önlemede pamuklu giysiler giyilmesi, sık banyo yapılması ve derinin mümkün olduğunca havalandırılması gerekiyor. Ağır olgularda doktor tavsiyesine göre ilaç kullanılması öneriliyor.
Kategori: Bebeğim, Bebek Sorunları, Genel, Haberler
Sosyal Medya