Bebek Giysileri Ne Sıklıkla Yıkanmalı?
Bebek cildi özellikle ilk aylarda mikroplara ve kimyasallara karşı erişkin insanlara göre daha fazla hassastır. Yeni kıyafetler, boyama gibi işlemlerden dolayı üretim sürecinde kimyasallar içerebilir. Bunun için bebeğe yeni alınan tüm giysiler kullanılmadan önce mutlaka yıkanmalıdır.
Bebek giysileri nasıl yıkanmalı?
Bebek giysileri çok sık kirlendiği için çok sık yıkanırlar. Bebeklerin ince ciltleri dış uyaranlara karşı daha hassas olduğundan giysi temizliğinde test edilmiş özel bebek ürünleri tercih edilebilir.
Özellikle ilk aylarda kullanılan deterjan ve banyo kozmetik ürünleri dikkatlice gözlenmelidir. Eğer bebeğin cildinde hassasiyet, kızarıklık gibi belirtilere neden oluyorsa bu maddelerin kullanımına ara verilmelidir. Gerekirse konuyla ilgili olarak bir uzmandan görüş alınması uygun olacaktır. Bu aylarda değişik ürün denemelerinden olabildiğince kaçınılmalıdır.
Lekeleri en güzel şekilde çıkarabilmek için giysilerin kendi üzerinde bulunan yıkama önerilerinin izin verdiği en yüksek derecede yıkayabilirsiniz.
Parfümlü deterjanlar bebekler için zararlı mıdır?
Bebeklerin cildi bazen temizlik maddeleriyle temas sonrası reaksiyonlar gösterebilir. Parfüm ve boya içeriği azaltılmış ya da bulunmayan ürünlerin tercih edilmesi temas sonrası cilt reaksiyonlarının gelişimini engeller. Ağır lekeleri çıkarmak için çamaşır suyu ve benzeri leke çıkarıcıları kullanmak yerine giysinin suda bekletilerek ya da uygun ısılarda daha uzun programlarla yıkanması tercih edilmelidir. Ailesinde astım, saman nezlesi, alerjik cilt döküntüleri olan bebeklerin alerjik bir yapıya sahip olma olasılığı yüksektir.
Sık görülen cilt sorunu: Kontakt dermatit
Kontakt dermatit, sık görülebilen bir cilt problemidir. Her yaş grubunda görülebilir. Ciltte kızarıklıklarla seyreden egzama alanlarıyla karakterizedir. Bölgesel ya da yaygın olarak görülebilir. Kontakt dermatit, alerjik ya da alerji dışı-irritan (tahriş edici) nedenlerle oluşmaktadır.
Günümüzde birçok maddenin kontakt alerjen olarak rol oynadığı bilinir. Kozmetik ürünler ve deterjanların içerisindeki maddeler de bazen kontakt dermatite neden olabilir. İrritan kontakt dermatitde ise kimyasal ajan direkt olarak cildi tahriş eder. Kontakt dermatite neden olan madde biliniyorsa bu maddeden uzak durulmalıdır. Derinin nemlendirilmesi tedavide önemli yer tutar. Kontakt dermatitin kontrol altına alınamadığı durumlarda mutlaka bir uzman doktor görüşü alınmalıdır.
Sosyal Medya