Bebek Banyosu Nasıl Yapılmalı?
İlk banyolar için kaynatılıp ılıtılmış su kullanmanız, enfeksiyonu önlemek açısından önemli
Bebeğinizin banyosunu yaptıracağınız ortamın ısısını 24-25 C° ye kadar arttırabilirsiniz, ancak banyosu dışında bulunduğu ortamın ısısının 20-22 C° olması yeterli. Banyo bittikten ve bebeğinizi giydirdikten sonra ortamın ısısını normale düşürebilirsiniz.
Bebeğinizin banyosunu emzirmeden önce,karnı açken yaptırmalısınız. Karnı toksa, tutuş pozisyonunuza bağlı olarak kusabilir.
Banyo için genelde akşam saatlerini tercih etmelisiniz. Böylece bebeğiniz geceyi daha sakin ve uyuyarak geçirir, siz de dinlenmek için vakit bulmuş olursunuz. Ayrıca gece gaz sancılarını gidermek ve bebeğinizi rahatlatmak için banyo çok yararlı olacaktır.
Bebeğiniz için kullanacağınız suyun sıcaklığı vücut ısısı ile aynı, yani 36.5-37 C° olmalıdır. Bebeklerin cildi çok hassas ve ince olduğu için, daha yüksek sıcaklıklar yanıklara sebep olabilir. Bu nedenle suyun sıcaklığından emin olmak için su termometresi kullanmanız daha güvenli olur.
Bebeğinizi sol elinizin üzerine yüz üstü pozisyonunda yatırın. Baş parmağınız sol koltuk altında, işaret parmağınız boynun hemen altında omuzlarını destekleyecek şekilde, orta, yüzük ve küçük parmağınız ise sağ kolunu kavrayacak şekilde koltuk altında olmalıdır. Bebeğin başı ve bacakları elinizin üzerinden aşağıya doğru sarkmalıdır. Ancak, kayıp düşmesini önlemek için bebeğinizin ayakları ile küvet arasında çok az mesafe olmalı. Bu pozisyonda özellikle başın aşağıya doğru duruşu önemli. Böylece bebeğinizin başını yıkarken suyun kulaklarına, ağzına ya da burnuna kaçmasını önlemiş olursunuz.
Uygun pozisyon sağladıktan sonra, seri ancak telaşsız hareketlerle bebeğinizin vücudunu ıslatın ve bebekler için uygun olan herhangi bir bebek şampuanını vücuduna az miktarda dökerek köpürtün. Serbest olan elinizle sırtını kollarını bacaklarını, ayaklarını, karnını ve göğsünü bebeğinizi kavradığınız elinizi çekmeden yavaşça ovarak yıkayın. Sonra ensesinden aşağıya doğru bolca su dökerek cildini durulayın. Bu işlemi bir kez yapmanız yeterli.
Daha sonra başının tam üstünden su dökün ve saçını şampuanlayarak köpürtün. Parmak uçlarınızla hafifçe ovarak yıkayın ve daha sonra yine başını tam üstünden bolca su dökerek iyice durulayın.
Bebeğinizin cildi kuruysa son durulama suyundan önce bir kabın içine göz kararıyla koyup sulandırdığınız bebek yağını, tüm vücuduna dökün ve sonra sadece su dökerek fazla yağı cildinden akıtın.
Banyo bittikten sonra bebeğinizi önceden ısıttığınız havlunun üzerine yan yatırın ve havlu ile sarın.
Öncelikle bebeğinizin başından başlayarak (bebekler en çok başlarından ısı kaybederler), tüm vücudunu çok sert olmayan hareketlerle yukarıdan aşağıya doğru ve özellikle deri kıvrımları ve eklem yerleri nemli kalmayacak şekilde seri olarak kurulayın.
Daha sonra bebeğinizi hava şartlarına ve evinizin ısısına uygun olarak çok kalın olmamak kaydıyla giydirin. Banyo sonrası başına mutlaka yumuşak penye bir başlık takmanız yararlı olur.
Göbek düştükten 2-3 gün sonra ise bebeğinizi bir küvet içine ya da file üzerine yatırarak banyo yaptırabilirsiniz. Göbek düştükten sonra banyo zamanı daha eğlenceli hale geliyor. Artık bebeğinizi küvetinde, onun da su ve köpükle oynamasına izin vererek yıkayabilirsiniz.
Eğer bebek küveti veya file yerine kendi banyonuzda yıkamayı tercih ediyorsanız bebeğinizin kaymasını önlemek için mutlaka bir banyo plastiği kullanın.
Bebeğinizi banyo veya küvetin içinde bir saniye bile yalnız bırakmayın. Eğer unuttuğunuz bir şey varsa, bebeğinizi banyodan çıkartıp bir havluya sarın ve eksiğinizi ancak bundan sonra tamamlayın.
Küvete biraz su doldurup sıcaklığını kontrol ettikten sonra bebeğinizin önce ayaklarını, daha sonra bütün vücudunu suya sokun, ancak bir elinizle her zaman başını ve boynunu desteklemeyi unutmayın.
Serbest elinizle bebeğinizi sabunlayıp yıkarken, bir yandan da kendini güvende hissetmesi için onunla konuşmayı ihmal etmeyin.
Vücudunu duruladıktan sonra önce başını tuttuğunuz elinizin avucuna biraz şampuan dökün. Sonra başını diğer elinizle destekleyip, şampuanlı elinizle de saçlarını hafifçe yıkayın. Bebeğinizin fazla saçı yoksa durulama işlemini ıslak bir sünger yardımıyla da yapabilirsiniz. Saçı çoğaldığında ise bir kaba doldurduğunuz suyu dökerek, kulağına su kaçırmadan saçlarını durulayabilirsiniz.
Banyo sonundaki işlemleri ise, yukarıda anlatılan şekilde uygulamaya devam edebilirsiniz.
Her zaman sadece bebeklere özel şampuan ve sabunları kullanın. Yetişkin sabun ve şampuanları bebeğinizin gözlerini yakacağı gibi içinde bulunan kimyasallar onun narin cildi için de zararlıdır.
Bebeğinizin yıkanacağı ve giyineceği mekanın ideal ısılarda olmasına dikkat edin. ( 24-25 C° )
Banyo öncesi gerekli tüm malzemeleri yanınıza aldığınızdan emin olun
Küveti her zaman önce soğuk su ile doldurup, daha sonra ılınana kadar sıcak su ekleyin
Muslukları sıkıca kapatın. Ufak bir su damlacığı bile bebeğinizin cildinde yanıklara sebep olabilir. Ayrıca bebeğiniz banyonun içindeyken kesinlikle sıcak su eklemeyin.
Sosyal Medya