Bebeğinizin Sağlıklı Beslenmesi İçin Ne Yapmalı?
1. Bir yaşından sonra 13-14 aylık olan çocuğa artık çatal, kaşık kullanmak ve ailenin diğer üyeleri ile birlikte sofraya oturmak alışkanlığını eğitebilirsiniz. 13 aylık olduktan sonra çocuğun ayrı bir tabağı olmalı, neyi ne kadar yiyeceğine dikkat edilmelidir. Eğer, çocuğunuza ne kadar yeyəcəyini bildiğinizin kadar yemek vermeli ve daha çok yemek yemek seçimini çocuğunuzun taahhüt bırakmalısınız.
2. Çocuklara mümkün olduğunca erken dönemlerde çatal çorba kaşığını serbest kullanarak yemek yemeyi öğretilmelidir.
3. Bu dönemde de çocuklar günde dört-altı kez beslenmeli, temel besin gruplarından süt ve sütlü besinler, et, tavuk, balık, yumurta ve baklagiller, sebze ve meyveler, unlu ve nişastalı besinler normalde ve eşit verilmelidir. Ülkemizde en çok yapılan hatalardan biri çocuğu yemeğin suyuna ekmek doğrayarak qidalandırmaqdır. Hiç bir besleyici değeri olmayan bu beslenme yöntemi kullanılmamalıdır.
4. Her gün et ve baklagillerden bir ikisi beslenme listesinde olmalıdır. İsterseniz bu besinlere sebze yemekleri karıştırarak da verebilirsiniz, böylece çocuğun yemek istemediği bir besin olsa bile diğer tatların arasına karışacak.
5. Her gün bir yumurta doyurmaya çalışmalısınız, ancak her gün et yiyen çocuğa yumurtanın günaşırı verilmesi daha uygundur.
6. Çocuklara her gün yarım litre süt verilmelidir. Süt her şekilde verilebilir. Sütün içerdiği kalsiyum çocukların gelişimi için çok önemlidir. 25 gram peynirde de 200 gram sütteki kadar kalsiyum var.
7. Günde bir ya da iki kez sebze verilmelidir, hatta besin değerini arttırmak için içine baklagil ve protein içeren gıdalar eklenmelidir.
8. Meyve günde bir-iki defa verilmelidir. 1 porsiyondan daha fazla meyve vermek sebzenin yerini alabilir. Ayrıca meyve suları da meyveyi yerini alabilir.
9. Günde bir-iki kez nişastalı besinler ve üç dilim ekmek beslenme listesinde mutlaka olmalıdır.
10. Her çeşit şekerleme, pasta, kek, dondurma sık sık verilmemesi gereken yiyeceklerdir. Çocuk mümkün olduğunca geç yaşlarında tanıdık edilmelidir. Yemekler arasında çocuğa şekerleme vermek iştahı azaltarak yetersiz beslenmeye yol açtığı gibi, diş çürüklerinin oluşmasında temel sebeptir.
11. Çay ve kahvenin içeriğinde kafein olduğundan sinirlilik yarattığı için bu besinlerin bebeğe verilmemesi en iyisidir.
12. Sıcak havalarda vücutta su itgisi daha fazla oluyor. Tükenen suyu metabolik faaliyet için mutlaka yeniden etmeliyiz. Her 1 kcal enerji için 1 ml sıvı önerilir. Buna göre 1-3 yaş çocukların ortalama alacakları sıvı toplam 1000-1500 mL olmalıdır.
13. Dondurma, çocuklar için vazgeçemedikleri bir Şekerleme ve diğer tatlılar arasında ayrı bir yeri vardır. 100 gr. dondurmanın besin değeri: 193 kalori, 4,5 gr protein, 148 mg kalsiyum, 0,1 mg demir-dir. Çocuğunuza rahatlıkla belli ölçülerde dondurma verebilirsiniz. 1-3 yaş çocuk beslenmesinde en önemli besin öğeleri protein, kalsiyum, enerji ve demirdir. 1 bardak süt yerine 100 g dondurma verilebilir görebilirsiniz. 1 dondurma 40-45 kaloridir ve 35 mg kalsiyum içerir. Özellikle kökəlməyən çocuklara üzerinde fıstık, badem, çikolata parçaları olan dondurma verilirse iyi enerji kaynağı sağlamış olursunuz. Fakat dikkat edilmesi gereken önemli nokta hazır dondurmaların üretim tarihidir.
14. Hazır meyve suyu, kola, gazlı limonadın beslenme değeri olmadığı için çocuklara verilmesi tavsiye edilmez. Bu içeceklerle tanışma mümkün olduğunca geç yaşlarda olmalıdır. Çocukların bu besinlerle tanıştırmak mümkün olduğunca geç yaşlarında olmalıdır. Çocuğunuz çok ısrar ederse bu içeceklere su katarak verebilirsiniz. Ancak bu içeceklerin yerine taze sıkılmış meyve suyu, süt, ayran içilmesi daha doğru olabilir.
Sosyal Medya