Bebeğinizin Düzenli Gece Uykusu İçin Neler Yapmalısınız ?
Bebeklerin gece uykusu büyüme ve gelişmenin yeterli miktarda sağlanması için ihtiyaç duyulan önemli koşullardan bir tanesidir.
Bebeklerin gece uykusu büyüme ve gelişmenin yeterli miktarda sağlanması için ihtiyaç duyulan önemli koşullardan bir tanesidir. Bebek gelişimi konusunda önemli araştırmalar yapan, aslında bir bebek bezi markası olan Prima , bu konuda yaptığı bir araştırmanın sonucuna istinaden Türkiye’deki bebeklerin %72’nin düzenli uyku problemi yaşadığını belirtmektedir. Bebekler, yeterince iyi beslenmedikleri için, ciltleri üzerinde meydana gelen tahriş, pişik gibi deri rahatsızlıklarından dolayı veya yaşadıkları bir gaz problemi nedeniyle düzenli bir gece uykusu uyuyamıyor olabilirler. Ancak tüm problemleri çözmek, yani bebeğin cildinde tahriş meydana geliyorsa bunu Sudocrem , Bepanthol gibi iyi bir pişik kremi yardımıyla çözmek, bebek bezi ile ilgili bir rahatsızlık mevcut ise bu konuda bir değişiklik yapmak, yani bebek ürünleri kaynaklı sorunları belirlemek ve çözmek sorumlulukları tamamı ebeveyne aittir. Bu düzeni sağlıyor olmanın önemini de aşağıda açıklamaya açıklamaya çalışalım.
Bebeklerin gece uykusunun düzenli ve olabilecek en uzun süre kesintisiz olarak devam etmesi annenin fiziksel ve ruhsal sağlığının korunması için de büyük önem taşımakta. Gece boyunca birden çok defa ve sık sık uykusundan ağlayarak uyanan bebekler, annenin de bir sonraki gün içerisinde daha az sabırlı, istemese de daha tahammülsüz olmasına yol açıyor. Bunun periyodik olarak devam etmesi ise anne-bebek ilişkisini, yakınlaşmasını derinden etkileyebiliyor. Dolayısıyla bu durumun önüne geçmek için bir adım atılması gerekiyor. Öncelikle ebeveynlerin bu konuda çaresiz olmadıklarını, etraflarındaki bir çok yenidoğan bebek sahibi çiftlerin aynı sorun ile mücadele ettiğini bilmeleri ve karamsar olmamaları önemli. Yürek ferahlatan bu açıklamamızı da yaptıktan sonra şimdi önemli detayları paylaşalım.
Bir defa tüm bebeklerin biyolojik olarak, gündüz ayrı gece ayrı olmak üzere uyumaları gereken süreler biliminsanlarınca belirlenmiştir. Söz gelimi 0-6 ay arasındaki bir bebek ortalama olarak 11 saati gece ve 3 saati gündüz olmak üzere toplam 14 saat gibi bir süreyi uyuyarak geçirmelidir. Rakamı ortalama olarak belirtmemizin sebebi ise şudur, bebek yenidoğduğunda gün içerisinde ortalama uyuyması gereken saat 16 saatten az olmamalıdır. Bu durum, bebek ay aldıkça azalacaktır ve bebeklerin 0-6 ay arasındaki dönemlerinde bu rakam ortalama olarak 14 saat olarak gerçekleşmektedir. Kesintisiz yada en az kesintili uyku için, annelere yönelik uyku eğitimleri verilmekte günümüzde. Bu eğitimlerde belirtilen bilgiler tabiki her çocuk için %100 olarak çözüm sunar nitelikte olamayabilmekle birlikte, genel olarak uyku sorunlarını önemli oradan çözebiliyor. Buna göre bebeğin özellikle gece uykusu öncesi bir ritüeli yani belirli aksiyonları arka arkaya ve aynı sırada almak gerekiyor. Bunların başında bir çok annenin yaptığı, emzirirken bebek uyutmanın yanlış olduğu ve bebeğin önce karnının iyi bir şekilde doyurulması gerektiği belirtiliyor. Karnı güzelce doyurulan bebekler bundan bir süre sonra banyo yaptırılarak rahatlatılabilir. Sonrasında ise anneleri ile bir süre güzel vakit geçirebilirler. Bu sürede annelerin, bebeklerini rahatlamak için vücutlarına rahatlatıcı dokunuşlarda bulunmaları, bebeklerin iyiyce gevşeyip rahatlamasını sağlayabilir. Sonrasında ise yatağına yatırılan bebeğin yanında bir sandalyede oturan anne bebeği ile ten teması olmadan iletişim kurarak bebeğinini bir süre içerisinde kendi kendine uyumasını sağlayabilir. Bu süreç, bebeğin ilk anda tepki vereceği bir süreç olsa da belli bir süre sonra bebekler kendiliğinden uyumaya alışıyor olacaklardır. Bunun sürekli tekrarlanması sonrasında ise, bebekler bu ritüel başladığında artık alışlkanlık olarak uyuyacak hale geleceklerdir. Bu noktada önemle belirtmek isteriz ki her anne-baba kendi bebeği için, içerisinde farklı detaylar bulunan ritüeller oluşturabilir. Önemli olan bunun alışkanlık haline gelmesinin sağlanmasıdır. Bunun dışında, sık yapılan yanlışlardan birisi de bebeklerin rahat uyumasını sağlamak adına, iyice yorulmalarını beklemektir. Aşırı şekilde yorulan bebekler sakinleşmekte zorlanacağı için huzursuz olacaklar ve rahatlama evresi olan uykuya geçiş yapamayacaklardır. Ebeveyn olarak bebeğinizin uykusunun geldiğine yönelik sinyaller alırsanız mutlak suretle onu yatağına götürünüz.
Bebeklerin sağlığı ve ailenin mutluluğu önemli oranda bebeğin huzuruna bağldır. Düzenli uyku ise huzur ortamının sağlanmasında önemli bir yere sahiptir. Ebeveynlerimizin bu nedenle bu konuyu bir çıkmaz olarak görmeden çözüm için gerekli adımları atmaları gerekmektedir.
Kategori: Bebeğim, Bebek Sorunları, Genel, Haberler
Sosyal Medya