Bebeğinize iştah şurubu vermeyin !
Ek gıdaya geçen bebeklerin, düzenli beslenmesini sağlamak kolay olmayabiliyor.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Orhan Sevinç Cura, bu süreçte ailelere kolaylık sağlayacak öneriler sunarken, çocukların damak tadı geliştiği için bu dönemde gıda reddi yaşanabildiğini, ancak iştah şurubu vermenin çok zararlı olduğunu söylüyor.
Damak tadı oluşurken bebekler bazı gıdaları reddederler. Öncelikli olarak sabırlı olunmalı ve reddedilen besin 1 hafta sonra çocuk çok açken tekrarlanmalıdır. Bebeğin bütün gıdalardan alması sağlanmaya çalışılmalıdır.
Bebeğin gelişimi ve sağlığı normal ise az yemesinden endişelenmeyin. Onların yiyeceği miktar bizim kadar çok değildir. Bizler gibi bebeklerin de 6. aydan sonra 3-4 öğün beslenme yeterlidir. Ama gelişimi geri kalıyor ve sık hastalanıyorsa çocuk doktoruna başvurmak gerekir.
İştahı olsun olmasın, 6 ay üstü bebeklerde 2 yaşına kadar Omega3 içeren ve balık yağı diye adlandırılan şurupları düzenli olarak kullanmakta fayda olduğunu söyleyebiliriz. D vitamini damlaları da 2 yaşına kadar kullanılabilir. İştah açıcı diye bir şurup tavsiye edilemez, çünkü iştah açan şuruplar çocuklarda büyümeyi olumsuz etkiler.”
YEMEKTEN ÖNCE VE YEMEK SIRASINDA SIVI VERMEYİN!
Televizyondaki reklam ve müzik yardımıyla ya da başka birinin oyalamasıyla bebeğe yemek yedirilmeye çalışılması da yanlış bir yöntemdir. Öncelikle çocuğa yemekten 1 saat önce ya da yemek sırasında verilen sıvının azaltılması gerekir. Çünkü çocuklar içmeyi yemeğe tercih eder ve kolayca doygunluk hissi duyarlar. Böylece almaları gereken besinleri yetersiz tüketirler. Verilecek yeni gıdalar için çocuğun gerçekten acıkması beklenmeli ve çocuk gıdayı reddederse 1 hafta sonra açken tekrar denenmelidir.
İŞTAHSIZLIĞI ENGELLEMEK İÇİN NE YAPMALI?
• Biberon yerine bardak kullanılmalıdır. Böylece sıvı tüketimi azalır.
• Süt, meyve suyu gibi içeceklerin miktarı belirlenmelidir. Örneğin; 2 su bardağı süt yeterlidir.
• Farklı çeşitte besinler denenmelidir. Her insanın olduğu gibi bebeklerin de damak tadı vardır. Bu nedenle sevdiği tatlar ağırlıklı olarak verilmekle birlikte, her türlü sebze (patlıcan hariç) mevsime uygun denenebilir. Onu da reddederse bir sonraki öğüne kadar herhangi bir besin verilmemelidir.
• Şekerleme, cips, çikolata, bisküvi iştahı engelleyebilir. Ara öğünler küçük porsiyonlar olmalıdır.
• Yiyecekler çocukların kolay yiyebileceği türden hazırlanmalıdır. Örneğin; küçük dilimlenmiş salatalık, havuç gibi.
• Çocuğu yemek konusunda zorlama, durumu daha da zorlaştırır. Reddedilen besin bir süre sonra tekrar denenmelidir.
• Grup halinde yaşıtlarıyla yemek olumlu yeme davranışlarını geliştirir.
Kategori: Bebeğim, Beslenme, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya