Bebeğin İlk Zamanlarında Gelişimi
Çocukların ilk altı yıl içerisinde sergilediği baş döndürücü gelişimler karşısında, anne-babaların çocuklarının gelişimi ile ilgili olarak en fazla merak ettikleri ve doktorlara en sık yönelttikleri sorulardan bazıları.
Ne zaman gece boyunca uyumaya başlayacak?
Uzmanlar bebeklerin genellikle 6 ay civarında 6-8 saat boyunca beslenmeye ihtiyaç duymadan uyumaya hazır olduklarını belirtiyorlar. Daha küçük bebekler ise bir seferde birkaç saat boyunca kesintisiz uyuyabiliyor ve bu süre yavaş yavaş artarak nihayet gece boyunca uyumaya hazır hale geliyorlar. Anne-babalar uyku zamanı için devamlı uygulanacak bir rutin oluşturarak ve gece uyanmalarında nasıl davranacaklarını önceden planlayarak çocuğun gece boyu uyuma alışkanlığını geliştirmesine yardımcı olabilirler.
Ne zaman normal yatağa geçecek?
Uzmanlar çocuğun sürekli olarak beşiğe tırmanmaya başlamasının normal yatağa geçiş için uygun zamanın geldiğini gösterdiğini belirtiyorlar. Bu da genellikle 2-3 yaş arasına tekabül ediyor. Normal yatağa geçiş konusunda çocuğunuzla konuştuğunuzda heyecan ve istek göstermesi de uygun zamanın geldiğine işaret edebilir. Ancak çocuğunuzun hemen ilk günden yatağına alışmaması veya beşiğine dönmek istemesi de sizi şaşırtmamalı.
Ne zaman yürüyecek?
Anne-babaların çoğu çocukların birinci doğum günleri civarında yürümeye başlaması gerektiğini düşünseler de, durum her zaman böyle olmayabiliyor. Çocuklar genellikle 12-15 ay arasında bir noktada yürümeye başlıyorlar.
Ne zaman konuşmaya başlayacak?
Bebeğin ilk kelimesini işitmek tüm anne-babalar için en unutulmaz anlardan biridir. Genel bir gelişim basamağı olarak çocukların çoğu “baba” ya da “mama” gibi ilk anlamlı kelimelerini 12 ay civarında söylerler. Bundan önce ise bol sol sesler çıkarır ve hece tekrarları yaparlar. 12 aylıktan itibaren ise tanıdıkları nesneleri ifade eden bazı kelimeleri tanımaya başlarlar ve birkaç ay sonra da “ayakkabın nerede?” gibi basit sorulara yanıt verebilecek duruma gelirler (işaret ederek, ayakkabının olduğu yere dönerek veya ayakkabıyı getirerek vs.). 2 yaşını doldurdukları zaman ise en azından iki kelimeli birkaç cümleyi söylemeleri beklenir.
Ne zaman “bezden kurtulacak?”
Uzmanlar çoğunlukla kızların 2 ile 2.5, erkeklerin ise 2.5 ile 3 yaş civarında tuvalet kullanmayı öğrendiklerini belirtiyorlar. Çocuğunuzun tuvaleti kullanmaya öğrenmek için hazır olup olmadığını anlamak amacıyla dikkat etmeniz gereken belli başlı noktalar konuya ilgi gösterip göstermediği, bağırsak ve mesane hareketlerinin farkında olup olmadığı, tek seferde birkaç saat boyunca kuru kalıp kalamadığı ve lazımlığa oturabilecek motor becerilerine sahip olup olmadığıdır.
Öfke nöbetleri ne zaman bitecek?
Uzmanlar 1-1.5 yaş civarlarında çocukların bağımsızlıklarını gösterme kabiliyetini kazandıklarını ve çevrelerini kontrol etme isteği duymaya başladıklarını, bunun ise beklenen ve üç yaşa kadar devam etmesi gereken önemli bir aşama olduğunu belirtiyorlar.
Öfke nöbetleri çocuğunuzun bağımsızlığını ifade etmesinin bir yoludur. Ebeveyn olarak size düşen ise çocuğunuzu sakin ve tutarlı bir şekilde disipline ederek, bu davranışın pekişmesini önlemeye gayret etmektir. Çocuğunuz gerilimini daha farklı biçimlerde ifade etmeyi öğrendikçe öfke nöbetleri de kaybolacaktır.
Ne zaman okuyup yazmaya başlayacak?
Uzmanlar 3-5 yaş arasında bir noktada çocukların yazılı iletişim sürecine karşı ilgi ve istek duymaya başladıklarını belirtiyorlar. Çocuğunuz 3-4 yaşlarındaysa, kendi adını yazması için birlikte alıştırmalar yapabilirsiniz. Anaokulu çağında ise çocuğunuz harfleri ve harflere tekabül eden sesleri tanımaya başlayacaktır. Bunun ardından da, çocukların çoğu 6 yaşında okuma öğrenmeye hazır hale gelecektir.
Sosyal Medya