Bebeğim Gaz Sancısı Nedeniyle mi Ağlıyor?
Bebekteki gaz ya da kolik ağlamasının kendine özgü bazı özellikleri vardır. Genelde akşamüstü ya da gece saatlerinde gaz problemi daha fazla olur. Beslenmenin öğünle, açlıkla ya da toklukla bir ilişkisi yoktur. Ağlayan bir bebekte gaz problemi ya da kolik ağlaması dışında birçok etken olabilir.
Ağlama nedeni organik olabilir
Ayırıcı tanıya girdiğimiz ya da diğer etkenleri saydığımız zaman bebeğin ağlamasının nedeni farklı ve organik diye adlandırdığımız nedenler olabilir.Bunlara örnek bağırsak enfeksiyonu, gözündeki konjonktivit, kalça çıkığı, idrar yolu enfeksiyonu olabilir. Veyahut bebek bir travmaya maruz kalmış olabilir.
Tüm bu organik nedenler araştırılıp ekarte ettikten sonra hala aynı sıkıntı devam ediyorsa bunu gaz problemi ya da kolik ağlaması olarak adlandırır ve bebeği takip edebiliriz. Yoksa “şu sorun var, şu şöyle bulguyla karşımıza geliyor ve bu kesin kolik ağlamasıdır.” diyemeyiz. Ebeveynlerin kolik ağlamasını ayırt edebilmesi için öncelikli olarak dikkat etmesi gereken hususlar vardır.
Ağlama çok uzun sürerse doktorunuza danışın
Bebekte ağlama ilk kez ve çok yoğun olarak oluyorsa; anne bebeğinin ağlamasını kucağına aldığı yahut ortamı değiştirdiği halde durduramıyorsa ve ağlama 3-4 saatten daha fazla devam ediyorsa mutlaka doktoruna danışılması gerekir.
Çünkü bu ağlamanın nedeni organik bir problem olabilir. Ağlamaya eşlik eden yüksek ateş, burun akması, kusma gibi belirtiler de bu ağlamanın organik bir sorun olma ihtimalini güçlendirir.
Bebeklerdeki kolik ağlamaları genel olarak %15 ile %25 sıklığında görülür. Bebek eğer spesifik olarak 15. günden sonra ağlama nöbetleri geçiriyor ve bu nöbetler akşam saatlerinde 1-2 saati buluyorsa ortam değişikliği, karnına sıcak havlu koymak gibi şeyler yapmalı.
Bebek eğer bunlarında rahatlıyorsa buna kolik ağlaması ya da gaz problemi diyebiliriz.
Sosyal Medya