Başarısızlığının Sebebini Bir de Hastanede Arayın!
Karneler alındı… Çocuğunuz çok çalışmış olmasına rağmen bunun karşılığını karnesinde göremediniz. Hemen ona yüklenmeyin. Belki de sorun böbreğinde, pankreasında ya da karaciğerindedir.
Anne babaların dikkat etmesi gereken ve hastalıklar için “alarm” sayılabilecek belirtiler;
Ergenlik depresyonu: Çocuğunuz sürekli mutsuzsa, canı hiçbir şey yapmak istemiyorsa, içini sıkıntılar basıyorsa, umursamazlık ve boş vermişlik içindeyse, enerjisinde ve ilgisinde azalma, yeme ve uyku problemleri varsa ve okul başarısında düşme yaşanıyorsa mutlaka depresyon akla gelmelidir.
Anksiyete (kaygı bozuklukları): Bilinen herhangi bir sebep olmadığı halde aşırı endişeliyse, en hafif seste irkiliyorsa, yorgunluk, gerginlik, kas ağrıları, sebepsiz terleme ve sebepsiz titreme halleri varsa, ders çalışmaktan ve sorumluluk almaktan kaçınıyorsa anksiyeteyi mutlaka düşünmelidir.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite: Zihinsel çaba gerektiren görevlere başlamak ve devam ettirmek zor geliyorsa, verilen görevleri ve ev ödevlerini zamanında tamamlayamıyorsa, dersten çok çabuk sıkılıyorsa, ödev başında gereğinden çok oyalanıyorsa, ayrıntıları dikkatinden kaçırıyor ve basit hatalar yapıyorsa, unutkan, dağınık ve düzensizse, hiç yerinde duramıyorsa, elleri ayakları kıpır kıpırsa, gereksiz ve boş bir şekilde çok konuşuyorsa, başkasının sözünü sık sık kesiyorsa, sırasını bekleyemiyorsa dikkat eksikliği ve hiperaktivite ihtimali çok yüksektir.
BELKİ DE DUYMUYOR YA DA GÖRMÜYORDUR
Göz bozuklukları: Çocukta gözlük kullanmayı gerektirecek derecede kırma kusuru kötü notun en önemli sebebidir. İyi göremeyen ve öğretmenini, tahtayı takip edemeyen öğrencinin başarısız olması normaldir.
İşitme bozuklukları: Kulakları iyi duyamadığı için dersleri yeterli derecede takip edemeyen çocuk okulda başarısız olur.
Kansızlık karneye yansıyor
Kansızlık ve kronik hastalıklar: Devamlı halsizlik, bitkinlik, çabuk ve kolay yorulma, iştahsızlık, huzursuzluk, uykusuzluk, sık ve kolay hastalanma gibi şikâyetler kansızlığa veya sinsi ilerleyen bir hastalığa bağlı olabilir. Bu şikâyetleri olan çocuk başarısızlığa mahkûmdur. Bu şikâyetlerin sebebi, diyabet, karaciğer veya böbrek hastalığının işareti de olabilir.
Öksürük: Haftalarca öksüren, öksürüğü gece yatarken ve yorulunca artan, sık sık tıkanan, hırıltısı ve hışırtısı olan bir çocukta astım veya alerjik bronşit gibi kronik bir hastalık olabilir. Devamlı burnu akan, burnu tıkanan, hırıltısı ve sık hapşırması olan burun ve göz kaşıntısı olan, boğaz ağrısı ve geniz akıntısı olan bir çocukta alerjik rinit veya bahar nezlesi görülme olasılığı yüksektir. Şiddetli baş ağrısı da yapabilen bu rahatsızlıklar tedavi edilmedikçe okulda başarılı olamayacaktır.
Sosyal Medya