‘Bakıma Süt Dişlerinden Başlayın’

26 Şubat 2014 Devamı

Sağlıklı dişlere sahip olmak için ağız bakımına erken yaşta başlamak gerektiğini söyleyen Diş Hekimi Aslı Ercanlı, “Ağacın yaşken eğildiğini unutmamalı, çocuğumuzun dişleri çıktığı andan itibaren ağız sağlığına dikkat etmeliyiz” dedi.

Düzenli ağız bakımı ve diş hekimi kontrolü alışkanlığını küçük yaşlarda kazandırmak gerektiğini belirten Diş Hekimi Aslı Ercanlı, uzun yıllar daha sağlıklı bir ağız-diş yapısına sahip olmak için ilk adımların çocuklukta atıldığını söyledi. Ağız sağlığının sindirim sisteminin başlangıcı olduğunu ifade eden Ercanlı “Ağacın yaşken eğildiğini unutmamalıyız. Çocuğumuzun dişleri çıktığı andan itibaren ağız sağlığına dikkat etmeli ve düzenli olarak diş hekimi kontrolü alışkanlığını küçük yaşlarda kazandırmalıyız” dedi ve anne-babaların dikkat etmesi gerekenler hakkında şunları aktardı: “Annelerden en çok, ‘süt dişlerinde oluşan çürükleri tedavi ettirmeli mi ettirmemeli mi?’ sorusunu alıyoruz. Dişler sürmeye başladıktan sonra en az günde 2 kere temizlemek gerekir. Bu işlem bebeklerde; parmağa temiz bir tülbent sarılarak ve ılık su yardımıyla yapılabilir. Süt dişlerinin sürmesiyle beraber uygun bir fırça ve macun ile temizlik yapılmalı ki sağlıklı olsun. Çocuğun macunu yutma riskine karşı florürsüz diş macunları tercih etmek daha doğru.” Süt dişi çürüklerinin tedavi edilmemesi yönünde yanlış düşünceler olduğunu vurgulayan Ercanlı, ilerleyen süt dişi çürüklerinin yaygın iltihaplara neden olabileceğini, bunun da böbrek ve kalp sağlığı açısından risk oluşturduğunu söyledi.

“ÇOCUK DARBE ALDIYSA MUTLAKA DİŞ HEKİMİNE GÖTÜRÜN”
Çocukların düşe-kalka büyüdüğünü, zaman zaman da yaralandığını belirten ancak özellikle ağız ve dudak çevresinde sıkça karşılaşılan yaralar için daha dikkatli olmak gerektiğinin altını çizen Ercanlı, bu konudaki uyarısını ise şöyle dile getirdi: “Çocuğunuzun ağzına aldığı herhangi bir travma sonucunda hiçbir belirti olmasa bile mutlaka diş hekiminize başvurun. Çekilecek kontrol radyografisi ile alınan darbenin köklere zarar verip vermediği anlaşılabilir. Kök yaralanmaları o an için dış belirti vermeyebilirler ancak daha sonra enfeksiyona yol açıp dişin kaybına neden olabilir.” Darbe sonucu diş yerinden fırladıysa veya bir parçası kırıldıysa en geç bir saat içinde diş hekimine ulaşmanın önemini hatırlatan Diş Hekimi Aslı Ercanlı, “Bunu yaparken dişin temiz bir gazlı beze sarılıp, serum fizyolojik veya sütün içinde nemli tutulması gerekir. Uygun şartlarda diş hekimine ulaşan dişler tekrar yerine yerleştirilebilir” diye konuştu.

Kategori: Çocuğum, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik