Astımın Görülme Sıklığı Artıyor
Uzmanlar, Türkiye’de yaklaşık her 12-13 erişkinden birinin ve 7-8 çocuktan birinin astım hastası olduğunu belirtti.
Sağlık Bakanlığı, Türk Toraks Derneği ve Türkiye Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Derneği ile işbirliği içinde, Dünya Sağlık Örgütünce kurulan GARD (Global Alliance Against Respiratory Diseases) Türkiye Projesi çatısı altında, Dünya Astım Günü etkinlikleri kapsamında her yıl hastalar, hasta yakınları ve sağlık çalışanları için ülkemizin birçok ilinde eğitim toplantıları düzenleniyor. Astım için Küresel Girişim desteğiyle de sürdürülen Dünya Astım Günü aktiviteleri ve bu konudaki diğer çabalarla, astım hastalığı hakkında farkındalık oluşturulmaya çalışılıyor.
Astım akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmeler ile seyreden kronik bir akciğer hastalığıdır. Hava yollarındaki bu daralmanın nedeni mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının şişmesidir. Hastalık tekrarlayan nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı-hışıltı-ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir.
Astımı tetikleyen 2 grup risk faktörü vardır. Kişisel risk faktörleri içinde genetik yapı, cinsiyet ve şişmanlık sayılabilir. Çevresel risk faktörleri ise kalıtsal olarak yatkın bireylerde astımın ortaya çıkması ve ağırlığı üzerinde rol oynar. Uygun ilaç tedavisi ile, astımlılar iş ve okul dahil günlük hayatlarına, hastalık nedeni ile herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler. Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de bu hastalığın tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzeme bulunmaktadır.
Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya