Astım ve Alerjik Bronşit Arasındaki Fark Nedir?
Çocuk Hastalıkları Sağlığı ve Alerji Uzm-Prof.Dr.Yonca Tabak anlatıyor…
Alerji dediğimiz olay normalde bizim vücudumuzun tolere etmesi gereken doğadaki bazı bakterilere karşı bazı vücut tiplerinin aşırı reaksiyon vermesi yani, doğada bulunan bir böcek grubundan ev tozu akarına yada polenlere bazı vücut tipleri hiçbir tepki vermiyor. Ama bazı bu vücut dengesi aşırı reaksiyon veriyor. Aşırı reaksiyon sonucu bizim solunum sistemimizde veya burnumuzda bir yanık dediğimiz yangı benzeri bir tablo oluşuyor. Mikropsuz iltihap diyoruz buna biz. Bronş yüzeyi ve burun mukozası kırmızı, şiş, ödemli, normal halini kaybetmiş ve aşırı hassas bir durumda iken, bunun üzerine bizim temas ettiğimiz sigara dumanı, keskin kokular veya en ufak normal bir virüs, bronş mukozasında spam yaparak astıma sebep oluyor. Burunda hapşırık, burun kaşıntısı ve akıntısı yaparak alerjik nezle tablosuna sebep oluyor. Yani, temelde alerji, astım ve bronşit dediğimiz o bütüncül taploya sebep oluyor.
Bunun % kaçı alerjiden kaynaklı diye bakarsak?
Çocukluk döneminde %90. Astımı var denilen çocukların bir çoğuna bu ilişkiden dolayı alerjik bronşit de deniliyor. Zannediyorlar ki, alerjik bronşit daha farklı bir şey halbuki aynı şey. Erişkinlerde bu orun %50-60’ a iniyor.
Aslına bakarsanız astım tablosu, alerjik olarak başladığı zaman büyüdükçe ergenlikte geçermiş gibi bir fikir var insanların hakkında kısmen doğru olmakla birlikte hiçbir şey yapmamak ile sonuçlanıyor. Aileler nasılsa geçer diye alerjisi olan çocuğun üzerinde durmuyor bazen . ama eğer ki astım başta alerjik başlamışsa, bu kar topunun büyümesi gibi ilerliyor.
Yani alerji büyüdükçe geçmiyor. Peki geçen ne?
Çocukların broşları erişkin hayatına doğru büyüdüğü için, daralma olasılığı o astım belirtilerinin görülmesi azalıyor.
Çocuklarda Astım ve Alerjik Bronşit Hakkında hakkında tüm merak ettiklerinizi buradan öğrenebilirsiniz…
Kategori: Soru-Cevap
Sosyal Medya