Aşırı Tuz Tüketimi Kemiklerin Yapısını Bozuyor
Uzmanlar, kemiklerin organları koruma, kasların tutunmasını sağlama ve kalsiyum deposu açısından çok önemli olduğunu söyledi.
Pek çok insanın yaklaşık 30 yaşına kadar kemik kitlesinde zirveye ulaştığını, bu yaş sonrasında kemiklerde yıkımın arttığına dikkati çekti. Demirağ, kemik kitlesinin bu yaşa kadar ne kadar yüksek zirveye ulaşılırsa, ileriye yönelik kemik kaybının getireceği sorunların da daha kolay önlenebileceğini dile getirerek, genetik faktörlerin de kemik sorunlarında belirleyici olduğuna işaret etti.
Vücuttaki kemik kalitesinin artırılmasında, beslenmede yeterli kalsiyum alımı, D vitamini eksikliğinin önlenmesi, yeterli gün ışığı maruziyeti, egzersiz, yüksek tuzlu beslenmeden kaçınma, potasyum içerikli meyve sebze tüketimleri, sigara ve alkolden uzak durulmasının önemli olduğunu vurgulayan Demirağ, bu alışkanlıkların çocukluktan itibaren kazanılması gerektiğini bildirdi. Yoğun tuz tüketiminin kemik sağlığını da olumsuz etkileyerek tehdit ettiği bildirilmektedir. Diyette alına tuz miktarının fazlalığı, kalsiyum kaybına neden olmaktadır. Dünyada işlenmiş hazır gıdaların tüketiminin artışı, tuz tüketimini de artırmıştır.
“Okul çağı çocuklarında bile guatr sıklığını yüzde 30”
Uzmanlar, tiroid hastalıklarının dünyada ve Türkiye’de en yaygın endokrinolojik hastalıklar arasında yer aldığını söyledi. Bu konuda yapılan çalışmalara göre, Türkiye’de önemli bir oranda tiroid riski bulunduğunu ifade eden Gönen, 16 yıldır uygulanan “tuzların iyotlanması” programı ile iyot alımında düzelmenin kısmen sağlandığını, ancak sorunun devam ettiğini belirtti.
Toplumun önemli bir kısmında iyot eksikliğine bağlı guatra rastlandığını, okul çağı çocuklarında bile guatr sıklığını yüzde 30 bulan çalışmalar mevcuttur. Sofra tuzlarının iyotlanması dışında sanayi tuzlarının, ekmeğin ve suların iyotlanması, hazır gübrelere iyot katılması gibi önlemlerin de alınabileceğini dile getirerek, gebelikte yetersiz iyot alımına bağlı gebe ve bebek sağlığının da tehlikeye girebildiğine işaret etti.
Özellikle 40 yaşın üzerindeki bireylerde ve kadınlarda sıklık artmaktadır. Ancak çocuk ve genç popülasyonda da halen guatr önemli bir sorun olmaya devam etmektedir. Batı Karadeniz bölgesinde yapılan bir çalışmada 13-19 yaş grubunda guatr sıklığı yüzde 23,8 olarak bulunmuştur.
Sosyal Medya