Aşıdan Sonra Bu 4 Belirtiye Dikkat!
Aşıdan sonra düşmeyen ateş, huzursuzluk, uyku ve farklılaşma varsa çocuğunuzu mutlaka doktora götürün.
Difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, hepatit, zatürre, su çiçeği başta olmak üzere birçok önemli hastalığa karşı koruyucu olan aşılar, doğar doğmaz başlıyor, 4-6 yaşlar arasında sona eriyor. Daha sonraki periyotta okul ve erişkin aşıları ile devam ediyor. Aşılarla ilgili ailelerin iyi bilgilendirilmesinin önemini vurgularken, aşı takibinin çok iyi yapılması gerektiğini, düşmeyen ateş, aşırı huzursuzluk, uykuya eğilim, genel durumda farklılaşmaya neden olacak her türlü durumda doktora başvurulmasının önemli olduğunu belirtti.
İçinde virüs ya da bakteri bulunan aşılar bebeğe zarar veriyor mu?
Aşılar içindeki bakteriler ve virüsler, çoğalma yani hastalık oluşturma yeteneklerini kaybetmiş olup, zayıflatılmış veya ölü yapıdadırlar. Aşı yapılan çocuk sadece bağışıklık oluşturacak kadar virüs veya bakteriye maruz kalır. Bu sebeple bebeğe zarar değil bilakis fayda sağlarlar.
Karma aşı bebekleri hangi hastalıklardan koruyor?
Karma aşı dediğimizde difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, hemofilus influenza B (menenjite-zatürreye-orta kulak iltihabına neden olur) dediğimiz 5 adet hastalığının aşısını kastediyoruz. Bu 5 hastalık son derece tehlikeli, öldürücü ve hasar bırakabilen tablolara neden olur.
Zatürree aşısı mutlaka yapılmalı mı?
Zatürree aşısı “Pnömococ” olarak adlandırdığımız bir mikrobun aşısıdır. Pnömococ mikrobu zatürreye yol açan yüzlerce mikroptan sadece birisidir. Tehlikeli ve öldürücü olabilir. Pnömococ mikrobu sadece zatürre yapmaz; menenjit, orta kulak iltihabı, sinüzit gibi diğer hastalıklara da neden olur. Yapılması zorunlu bir aşıdır. Özellikle bağışıklık sistemi hassas, dalağı alınmış hastalarda, kronik böbrek, kronik kalp, şeker, kronik karaciğer ve orak hücreli kansızlığı olanlarda mutlaka uygulanmalıdır.
Su çiçeği aşısı zorunlu mu?
Su çiçeği artık zorunlu bir aşı. Su çiçeği mikrobu çok bulaşıcıdır ve salgınlara neden olur. Genelde hafif geçirilen bir hastalık olmakla beraber bazen ağır tablolara yol açabilir.
İshal aşısını yaptırmak yararlı mı, ne zaman yapılmalı?
İshal, 5 yaş altı çocuklarda ciddi ve ölümle sonuçlanabilen tablolara yol açabilir. Rotavirüs, hemen pek çok vakada hastane yatışı gerektiren bir sürece neden olur. Rota aşıları ilk dozu 3.aydan önce yapılmak kaydı ile kullanılan aşıya bağlı olarak 2 veya 3 doz olarak yapılır. Üstelik ağızdan yapılan kolay bir uygulamadır.
Kategori: Bebek Sorunları, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya