Annenin Beslenmesi ile Bebeğin Gazı Arasında İlişki Var mı?
Anne sütünün yeterli gelebilmesi için annenin ilk 6 ayda hatta ilk 1 yılda beslenmesine dikkat etmesi gerekir.
Emziren annenin yeterli kalori, yeterli sıvı alması, kendini yormaması ve sık sık emzirmesi gerekir. Bunlar anne sütünü arttıran faktörler.
Kolik ağlamasında da annenin beslenme biçimi ve aldığı besinler rol oynar. Emziren anne, çok fazla kafein içeren çay, kahve, kola gibi içeceklerden kaçınmalı, özellikle fındık, fıstık gibi kuruyemişlerden uzak durmalıdır.
Çikolata da bebeklerde kusma eğilimini arttırır ve alerji yaparak gaz problemi oluşturur.
Emziren anne inek sütü tüketmemeli
Annenin inek sütü tüketmesi bebekte gaz problemine yol açar. Bu yüzden emzirme dönemi içindeyken anneler inek sütünden uzak durmalı.
Besin tüketimi konusunda annenin izlenimleri de çok önemlidir. Mesela annenin tükettiği bir besin sonrasında bebeğinin etkilendiğini görürse o besini artık tüketmemesi gerekir.
Bu iki açıdan etkili olur. Birincisi bebeği o besin gerçekten etkilemiş olabilir. İkinci sebep ise annenin bu besini tükettiği zaman “bebeğimi etkileyecek” endişesi taşıdığı için bebek bu besinden psikolojik olarak etkilenebilir.
Kafein içeren besinler tüketilmemeli
Ama bunun dışında direk olarak portakal yememelidir, soğan tüketmemeli, kola içmemeli diye bir şey söylenemez. Sadece kola gibi içecekler kafein içerdiği için uygun görülmez.
Özellikle gaza faydası olacak bir besin söylenemez. Annenin normal bir şekilde beslenmesine devam etmesi ve bebeği etkileyebileceğini düşündüğü besinlerden kaçınması yeterli olur.
Katkı maddesi içeren yiyeceklerden kaçınmalı
Bebeği kötü yönde etkileyebilecek besinler, öncesinde saydıklarımız dışında, sucuk, salam, sosis, patates cipsi gibi katkı maddesi içeren besinlerdir.
Çünkü bebeğin emzirme döneminde annenin mümkün olduğunda katkı maddesi içeren besinlerden kaçınması ve bunları tüketmemesinde fayda görülür.
Kategori: Beslenme
Sosyal Medya