Anne Babanın Çocuğa Olan Tepkisini Çocuk Nasıl Algılar?
Psikiyatrist – Prof.Dr.Mansur Beyazyürek anlatıyor…
Elimizde olmadan da çocuğa sinirliğendiğimizde veya bağırdığımızda bu tepkimizi çocukta, ebeveynden uzaklaşma hissi oluşuyor. Bu durum gittikçe ondan çekinme, korkma, kendini saklama, pasifleşme gibi davranış kalıpları gelişebiliyor. Veya tam tersi hırçın, dediğim dedik illa buna karşıt bir şey verecek bir çocuk yetişir.
Dış hatlarımız ne olursa olsun çocuklarla, özellikle 0-6 yaş arası çocuklar ile mutlaka sağlıklı kesin iletişim kurmaya dikkat edelim. Onların yerine kendimizi koyarak ben nasıl düşünürdüm ne yapardım? Ve onunda kendine ait bir fikri olduğunu düşünerek. Ki var. İnan çocuklara ait bilgi yarışmaları yapılıyor. Ben hep onları beraber yaparım. Star Wars’da x kahramanın adı ne? Ben bilemem ama çocuk biliyor. Aa baba sen bilmedin bunu ben bildim. Onların dünyasında onlarında kendine ait bildikleri şeyleri var. Saygı gösterin, dinleyin. O da bir birey o çocuk ileride hakikaten mutlu, kendini güvende hissedecek, hayattan keyif alacak biri olarak hissetmesi için birey olduğuunu hissettirin. Kimseye biyat etmeden kendi başına ayakta durabilecek, evet bende bu güç var hayatın her türlü zorluğunu karşılayabilirim, diyebilmesi için onun bir birey olduğunu hiç unutmayalım.
Size bağrıldığında siz ne hisseederseniz? O da aynısını hisseder. Empatiyi hiç ihmal etmeyin, onun da bir birey olduğunu düşünerek.
Aile İçi İletişim Bozuklukları hakkında tüm merak ettiklerinizi buradan öğrenebilirsiniz…
Kategori: Soru-Cevap
Sosyal Medya