Anne adayları dikkat !
Beslenme ve diyet uzmanı Yasemin Bekmezci, anne adaylarının hamilelik süresince yediklerini dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
Bebek ve anne sağlığı açısından beslenmenin temel unsur olduğunu kaydeden Bekmezci, beslenmede yağlı ve şekerli ürünler yerine, besin değeri ve C vitamini bakımından yüksek yiyeceklerin yenilmesini tavsiye etti.
Hamileliğin bir kadın için en güzel ve en özel durumlardan biri olduğuna dikkat çeken Bekmezci, hamileliğinin farkına varan bir kadının, o andan itibaren bebeğinin sağlığını tehlikeye düşürebilecek her türlü yanlıştan kaçınması gerektiğine vurgu yaptı. Bunun için yaş, genler ve geçmişte geçirilen hastalıkların değiştirilemeyebileceğine ancak sağlıklı ve dengeli beslenerek gebeliğin olumsuz yönlerinin engellenebileceğine işaret eden Bekmezci, öncelikli olarak gebelik süresince sigara, alkol gibi zararlı maddelerden uzak durulması gerektiğinin altını çizdi.
Yasemin Bekmezci, hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için yeterli ve dengeli beslenmenin temel unsur olduğunu dile getirdi.
Hamilelik süresince başvurabilecek beslenme düzeni hakkında bilgiler veren Bekmezci, “Sebze, meyve, pirinç, mercimek, nohut gibi yiyecekleri kullanmadan önce çok iyi yıkayınız. Sebzelerin ve makarna, mercimek, nohut gibi yiyeceklerin haşlama sularını dökmeyiniz. Yemeklerle birlikte C vitamininden zengin sebzeler (maydanoz, kıvırcık, roka, biber, domates vb), meyveler (kuşburnu, portakal, mandalina vb) ve taze meyve sularını tüketiniz. Kansızlığa neden olduğundan yemeklerle birlikte çay tercih etmeyiniz. Çayı öğün aralarında, yani yemek yendikten 1–2 saat sonra açık ve limonlu içebilirsiniz veya çay yerine ıhlamur, nane, kuşburnu gibi bitki çayları alabilirsiniz. Konserve, beklemiş besinler ve hazır besinler yerine mevsiminde, taze ve doğal besinler tüketiniz.” dedi.
Anne adaylarından hamilelikte besin çeşitliliğine özen göstermesini isteyen Bekmezci, şöyle devam etti: “Bu şekilde birçok vitamin ve mineralin vücuda alınması mümkün olacaktır. Sıvı alımını ihmal etmeyiniz, günde en az 8–10 bardak su içiniz. Yemeklerde iyotlu tuz kullanınız. Sigara ve alkol kullanmayınız. Sigara içilen ortamlarda bulunmayınız. Yemek hazırlanan, pişirilen ve yenen yerlerde böcek öldürücü ilaçları bulundurmayınız. Bunların yanlışlıkla yiyecek ve içeceklere karışması veya bulaşmasının hem sizi hem de bebeğinizi etkileyeceğini unutmayınız.”
Fazla ağırlık kazanımına neden olması açısından aşırı yağlı ve şekerli yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini ifade eden Bekmezci, hamurlu- şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edilmesi gerektiğini veya şekerli-kalorisi yüksek içecekler yerine az şekerli komposto-limonata, taze meyve suyu, ayran, süt gibi içeceklerin içilmesi gerektiğini ifade etti.
Yine yağı azaltmak için yağlı etler yerine daha az yağlı etler tüketilebileceğini kaydeden Bekmezci, “Kızartma yerine haşlama, buğulama, fırında pişirme, ızgara gibi yöntemleri seçerseniz hem sağlıklı hem de daha az yağlı bir tercih yapmış olursunuz.”diye konuştu.
Sosyal Medya