Alt Islatmanın Psikolojik Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Çocuklarda alt ıslatmanın psikolojik nedeni olup olmadığı şu şekilde öncelikle anlaşılabilir. Eğer çocuk tuvalet eğitimini kazanmışsa ve tuvaletini tuvalete yapmakta bir sorun yaşamıyorsa ve sonradan bir geriye dönüş yaşanmışsa, o zaman psikolojik nedenler ilk akla gelecek nedenler arasındadır.
”’Küçük kardeş kıskançlığına dikkat”’
Özellikle kardeş kıskançlığında bu çok görülmektedir. Yeni eve bir bebek geldiğinde genelde aile küçük bebeği koruyucu davrandığı, ona daha çok ilgi gösterdiği için büyük çocuk daha ilgisiz bırakıldığı için küçük yaşa özgü bir davranış olan alt ıslatma durumu büyük çocuklarda da görülmeye başlanmaktadır. Eğer aile bu sevgi paylaşımını, ilgi paylaşımını dengelerse büyük çocuk ve küçük arasındaki kıskançlık kendiliğinden geçecektir bir süre sonra.
Bunun dışında göçler, boşanmalar, yeni bir eve taşınma, aile içi çatışmalar ya da çocuğun şiddete maruz kalması, öç alma isteği gibi sebeplerden dolayı da alt ıslatma görülebilmektedir. Nedenin çok iyi araştırılıp, bu sorunun çözülmesi sonucunda çocuktaki bu alt ıslatma durumu da çözülür.
”’Çözüm bulamıyorsanız psikoloğa başvurun”’
Psikolog yardımı almak için öncelikle ailenin nedenini teşhis etmiş olması gerekmiyor. Ama önce neden olabilir diye kendinin bakması gerekiyor. Diyelim ki aile nedeni buldu ama bir türlü çözemiyor, elinden gelen yöntemleri denedi ve sonunda bir uzmana gitti, uzman da aynı şekilde nedenlere bakacaktır. Aile bu nedenleri ne kadar gerçekçi değerlendirdi, onun dışında başka bir neden, problem var mı diye.
Nedenini bulduktan sonra da peki buna dair neler yapılabilir?
Dediğim gibi en çok, en sık karşılaşılan durum kardeş kıskançlığıdır. Eve yeni bir bebek geldiğinde çocuk onu kabullenmek istemez, ona gösterilen ilgiyi, sevgiyi kıskanır. Bu gibi durumlarda büyük çocuğa da olabildiğince büyük olmanın güzel bir şey olduğu, güzel tarafları olduğu gösterilmeli.
”’Ona sorumluluk verin”’
Büyük olmanın olumlu yanları anlatılır ve hatta küçük bebeğe bakma konusunda ondan da yardım istenir, ona da sorumluluklar verilirse zaten ağabey ya da abla olmanın gururunu taşıyacağı için bebeklik dönemine özgün olan bu davranışını zaten sonlandıracaktır. Önemli olan o dengeyi sağlamak diye düşünüyorum.
Kategori: Çocuğum, Çocuk Psikolojisi, Genel, Haberler
Sosyal Medya