Alerjiler Konusunda Bilmeniz Gerekenler
1. Çocuğumun belli bir yiyeceğe alerjisi olup olmadığını nasıl anlayabilirim?
Genellikle süt, buğday, yumurta ve yer fıstığı çocuklarda gıda alerjisine neden olan yiyeceklerdir. Çoğunlukla çocuğun bu yiyeceği yemesinden kısa bir süre sonra kaşıntı, dudak, dil veya yüzde şişme veya hırıltı gibi alerjik reaksiyonlar oluşur ve bu yiyeceği her yediğinde bu reaksiyonlar tekrar eder. Buna ilave olarak alerji testleri de bir yiyeceğin alerjiye neden olduğu teyit edecektir. Bazen de düzenli olarak mevcut bir egzama ya da hafif astım gibi belirtilerle kendini gösteren daha hafif bir alerji söz konusu olabilir. Bu durum çocuğun süt ya da yumurta gibi sürekli yediği bir yiyeceğe alerjisi olduğunu düşündürtür. Alerji testleri veya söz konusu yiyeceğin belli bir süre yenmemesi ile böyle bir durumun olup olmadığı belirlenebilir.
2. Alerjiler kalıtsal mıdır?
Alerji gelişme eğilimi anne-babadan kalıtım yolu ile geçer. Anne-babadan birinin alerjisi olması durumunda çocukta da alerji olma olasılığı %40’dır. Her iki ebeveynin de alerjisi olması durumunda çocukta da alerji olma olasılığı %75’e kadar yükselebilmektedir. Bazı hallerde de alerjinin herhangi bir kalıtsal boyutu olmayabilmektedir.
3. Alerji testleri kaç yaşında yapılmalı?
Çocuğun süt, yumurta ya da buğday gibi yiyeceklere karşı alerjisi olduğundan şüphe ediliyorsa, cilt veya kan testleri herhangi bir yaşta yapılabilir. Astım veya saman nezlesi söz konusu olması durumunda da herhangi bir yaşta cilt testleri yapılabilir. Test ihtiyacı semptomların yaygınlığı ve şiddetine bağlıdır.
4. Bebeğimin hazır mamaya alerjisi varsa ve emziremiyorsam ne yapmalıyım?
Hazır mamaların çoğu süt bazlıdır. Ancak alerjik veya inek sütü hazımsızlığı olan çocuklara yönelik soya bazlı, buğday bazlı, laktoz içermeyen veya protein bazlı mamalar gibi çeşitli mama seçenekleri mevcuttur. Ancak doktor tavsiyesi olmadan süt bazlı olmayan mamalara geçilmemelidir.
5. Çocuğuma antihistaminik ilaç verebilir miyim?
Her antihistaminik ilaç her yaştaki çocuk için kullanıma uygun değildir. Ayrıca bu ilaçların başta uyku vermek olmak üzere bazı yan etkileri olabilmektedir. Doktorun çocuğun yaşına ve durumuna uygun ilaç tavsiyesi haricinde çocuklara ilaç verilmesi doğru değildir.
Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya