Akraba Evliliği Sonrası Hangi Hastalıklar Görülür?
Akraba evliliklerinde en çok görülen hastalıklar; zekâ geriliği (fenilketonüri), Akdeniz Anemisi (talasemi), Alzeimer, Parkinson, Huntington hastalığı ,görme bozukluğu ve nöron ölümüdür. Özürlü bebekler ve ölü doğumlar da bu sıklıkla görülmekte ve farklı anomalili sendromlar izlenmektedir.
Akraba evliği olan çiftlerde çocuk doğmadan önce bu kalıtsal hastalıkların hepsinin tanısı konulabilir mi?
Maalesef hayır. Tüm bu akraba evliliği ile oluşabilecek doğumsal hastalık ve problemli doğumları önceden kesin olarak tespit etmek mümkün değildir!! Fakat günümüzde genetik bilimi en hızlı gelişen ve insan sağlığı için ümit vaat eden bir bilim dalıdır.Gen analizi de denilen DNA analizi yöntemleriyle artık hamileliğin ilk dört ayında bazı daha önceden şüphe edilen hastalıkların tanısı konulabilmektedir. Bebeğin anne karnında içinde yüzdüğü sıvıdan (amniosentez), yada beslenmesini sağlayan kordondan alınan kanın (kordosentez) incelenmesiyle bazı hastalıklar için bir anormallik olup olmadığı hakkında kısmen fikir edinmek mümkündür. Bu çalışmalar ilerisi için umut veren gelişmelerle devam etmekte olup önlem almaktan başka kesin bir tanı yöntemi yoktur.
Akraba evliliği yapan çiftler nasıl önlem almalıdır?
Sebebi ne olursa olsun akraba evliliği yapmış olan çiftlerin en büyük endişelerinden biri doğacak bebeklerinde bir sakatlık olup olmayacağı korkusudur. Eğer ailelerde kuşaklar boyunca geçtiği bilinen kan hastalıkları,kas hastalıkları,görme bozukluğu, tekrarlayan ölü doğumlar veya sakat doğumlar var ise ideali bu ailelerin kendi içlerinde kesinlikle evlilik yapmamalıdır.
Diğer bir önlem ise evlenmeden önce yapılacak basit bir tam kan tahlili ile Akdeniz Anemisi gibi oluşabilecek hastalıkların tanısı konulabilmektedir. Bu çiftler arasında eğer gebelik oluşmuş ise düzenli bir doktor takibi, üçüncü ayda ikili test ,dördüncü ayda üçlü test ve detaylı ultrasonografi mutlaka yapılmalıdır. Takibi yapan doktora ailede kuşaklar öncesine ait de olsa var olan ve devamlılık gösterebilecek hastalıklar ile akrabalarda olan sakat doğumlar hakkında olabilecek en detaylı bilgileri vermek gerekmektedir.
Doğum sonrası ise her şey normal görünse dahi , bebeğe topuk testi olarak bilinen fenilketonüri araştırması , tam kan tahlili ve guatr hormonları incelemesi mutlaka yapılmalıdır.
Sosyal Medya